17.4.2024 22:58
Breaking News

Turska započela megaprojekat izgradnje Kanala Istanbul

U Istanbulu je svečano položen kamen temeljac za izgradnju mosta Sazlidere, prvog u okviru megaprojekta gradnje Kanala Istanbul koji će, paralelno s Bosforom, spajati Mramorno s Crnim morem.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) je na svečanosti povodom početka gradnje megaprojekta istakao da je tridesetih godina prošlog vijeka Bosforom godišnje plovilo u prosjeku 3.000 brodova, a da sada ta brojka iznosi oko 45.000, te da optimistične procjene govore da će do 2050. godine dostići čitavih 78.000 plovila, prenosi agencija Anadolija.

„Plovidba svakog velikog broda kroz Bosfor predstavlja ozbiljan rizik po grad. Bosfor je sa sve četiri strane svijeta poprište veoma velike frekvencije plovidbe brodova svih kategorija“, kazao je Erdogan, i dodao da izgradnja najavljenog kanala, između ostalog, garantuje očuvanje istorijskog i kulturnog tkiva Bosfora.

Trenutna ruta Kanala Istanbul izabrana je na osnovu naučnih analiza, kao najrazumnija i najefikasnija među pet ponuđenih“, kazao je turski predsjednik. Dužina kanala iznosiće 45 kilometara, širina njegove baze minimalno 275 metara, a dubina 21 metar.

Erdogan je kazao da sva istraživanja pokazuju da će se brodski saobraćaj u Kanalu Istanbul odvijati 13 puta sigurnije od onog u Bosforu.

„Cilj nam je da Kanal Istanbul završimo za šest godina i po cijeni od blizu 15 milijardi dolara“, kazao je Erdogan.

On je takođe rekao da će megaprojekat gradnje Kanala Istanbul biti realizovan na način da će biti jedan od ekološki najprihvatljivijih projekata, ne samo u Turskoj, već i u cijelom svijetu.

Duž Kanala Istanbul, koji će se protezati duž evropskog dela Istanbula, biće izgrađeno šest mostova, a na njegovim obalama će biti izgrađena dva grada s populacijom od pola miliona ljudi, procenjuju turski državni mediji.

Bankar.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.