25.7.2024 2:04
Breaking News

Vuković: Istanbul i Podgorica dijele istu viziju razvoja

Uprkos ogromnoj razlici u veličini i populaciji, Istanbul i Podgorica dijele viziju budućeg razvoja, kazao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na sastanku sa gradonačelinkom najvećeg turskog grada Ekremom Imamogluom.

“Zahvalan sam gradonačelniku na časti koju nam je ukazao. Pozvao sam ga da, u bliskoj budućnosti, posjeti Podgoricu”, naveo je Vuković putem društvenih mreža.

Gradonačelnik Vuković, sa saradnicima, boravi u zvaničnoj je posjeti Istanbulu, na poziv gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua.

“Veoma me raduje intenziviranje saradnje dva grada koja veže bogato kulturno-istorijsko nasljeđe. Iskreno nas raduje unapređenje saradnje između Crne Gore i Turske. Uprkos ogromnoj razlici u veličini i populaciji, vjerujem da ova dva grada dijele viziju budućeg razvoja”, kazao je Vuković i pozvao gradonačelnika Imamoglua da posjeti Podgoricu, te predložio organizovanje Dana Istanbula u Podgorici.

Foto: Glavni grad

Gradonačelnik Istanbula Imamoglu, istakao je da je ovaj susret sjajna prilika za razmjenu mišljenja, te ponudio svoje bogato iskustvo i podršku daljem razvoju Podgorice.

Uvjeren da će saradnja između dva grada biti uspješna, iskoristio je ovu priliku da pozove gradonačelnika Vukovića da prisustvuje Forumu balkanskih gradova koji će se u narednom periodu održati u Istanbulu.

Foto: Glavni grad

Gradonačelnik Vuković govorio je o iskustvu Podgorice u oblasti primjene koncepta pametnih gradova, te predstavio dosadašnja dostignuća i planove koji se tiču organizovanja saobraćaja, javnog prevoza, pametnog parkinga, odnosno ukupne digitalizacije grada.

Sagovornici su se složili da su prioritetne oblasti saradnje ekonomija, turizam, kultura, saobraćaj, te potencijalna investiciona ulaganja.

Kako je jačanje ekonomske saradnje jedan od načina za bliže povezivanje dva grada, gradonačelnik Vuković je iskoristio trodnevnu posjetu Turskoj da se sastane sa nekima od vodećih ljudi turske poslovne zajednice. Na sastanku su predstavljeni poslovno-investicioni potencijali, te predočeni uslovi i mogućnosti ulaganja u Podgorici.

Detalj sa sastanka

Na ovu temu, gradonačelnik Vuković je govorio i kao gost u emisiji Durmuša Dovena, jednog od najznačajnijih turskih investitora i prijatelja Crne Gore, na popularnom turskom kanalu EkoTurk. Prilikom gostovanja bilo je riječi o razvoju Crne Gore u posljednjih 15 godina, kao i o značaju turskih investicija u tom procesu. Vuković je pozvao turske državljane da dođu u Crnu Goru i kazao da se nada da će se osjećati jednako dobro kao Crnogorci u Istanbulu, Bodrumu ili Ankari.

Check Also

Otvorena avio linija Podgorica – Ankara

Niskotarifna komanija, Pegasus Airlines saobraćaće ponedjeljkom i petkom na liniji Podgorica – Ankara. “Srećan sam …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.