16.7.2024 5:13
Breaking News

Turska želi još više da ulaže u Crnu Goru

Unapređenje ekonomskih odnosa između Turske i Crne Gore prioriteti su Vlada obje države, saopšteno je danas na konferenciji o unapređenju odnosa između Turske i Crne Gore u oblasti ekonomije, koja je održana u Podgorici, javlja Anadolija.

Konstatovano je da trgovinska razmjena između dvije zemlje može biti još bolja, a da su obje države spremne da trgovinska razmjena bude još veća, potvrdilo je nedavno potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini. Ibrahim Senel, podsekretar ministarstva ekonomije Turske kazao je da su turski biznismeni zainteresovani da ulažu u Crnu Goru.

“Naš cilj jeste unapređenje saradnje. Uvjeravam vas da su biznismeni iz Turske spremni da svoj kapital ulažu u Crnu Goru”, saopštio je Senel i dodao da je izvoz Turske u prva tri mjeseca 2014. godine bio 40 milijardi dolara. Ambasador Turske u Podgorici Mehmet Nijazi Tanilir iskazao je zadovoljstvo zbog veoma dobrih odnosa Crne Gore i Turske.

“Međutim, robna razmjena bi mogla biti još bolja. Vjerujem da će otvaranje Ziraat Banke u Podgorici doprinijeti većoj razmjeni”, kazao je Tanilir. Ministar ekonomije u Vladi Crne Gore Vladimir Kavarić konstatovao je da je saradnja Crne Gore i Turske na polju ekonomije izuzetna.

“Posebno u oblasti pomorstva, metalske industrije, turizma i obrazovanja. Takođe, energetika je šansa za još dinamičniju saradnju. Najave Turske da će ulagati i u bankarskom sektoru nas raduju. Moramo iskazati zahvalnost za investicije turskih kompanija u Crnoj Gori, kao što su kupovina željezare u Nikšiću, trgovački centar Gintaš, kao i privatizacija kontejnerskih terminala u Baru”, poručio je Kavarić.

Da prostora za ulaganje u Crnu Goru ima, naglasio je i potpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović.

“Regionalna saradnja je naš prioritet. Iako je robna razmjena u 2013. godini između Turske i Crne Gore iznosila 43 miliona eura, a investicije 22 miliona eura, osjećam potrebu da kažem da ima prostora za unapređenje odnosa. To se posebno odnosi na mogućnost valorizacije potencijala na sjeveru Crne Gore”, kazao je Husović.

Na konferenciji su govorli i Ahmet Incekara, predsjednik fondacije za ekonomska istraživanja i Musa Serdar Celebi, predsjednik udruženja za međunarodnu saradnju i razvoj. Diskusiji o unapređenju ekonomskih odnosa su prisustvovali brojni profesori iz oblasti ekonomije iz Turske i Crne Gore.

www.cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.