19.7.2024 23:35
Breaking News

Turske kompanije pregovaraju o preuzimanju aerodroma

Turske kompanije pregovaraju sa Vladom o koncesionom aktu za upravljanje crnogorskim aerodromima, kazala je za televiziju Nova M ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan.

Ona je istakla da je sve veći broj investitora iz te zemlje koji žele da ulažu u Crnu Goru.

Iako Vlada još nije pripremila koncesioni akt za valorizaciju crnogorskih aerodroma interesovanje inostranih investitora već postoji.

Pojedine turske kompanije spremne su da preuzmu upravljanje aerodromima u Podgorici i Tivtu, potvrdila je Ozan.

„Pripreme traju već dugo vremena. Postoje pregovori turskih investitora sa crnogorskim institucijama. To su prestižne profesionalne kompanije koje su prepoznatljive u svijetu kao dobri i profesionalni investitori. Svakako, odluka Vlade će biti u zakonodavnim okvirima ali mi očekujemo pozitivan ishod“, kazala je ona za Novu M.

Ekonomski odnosi između Crne Gore i Turske su dobri. Iz godine u godinu, kaže Ozan, robna razmjena je u konstantnom porastu.

„Povećali smo izvoz u prošloj godini za 48 odsto. Mi takođe podržavamo i izvoz iz Crne Gore u Tursku jer želimo da obije zemlje imaju korist. Imamo jako ozbiljne investicije u Crnoj Gori u sektorima građevinarstva, turizma i bankarstva“, ističe ona.

Turski investitori se najviše interesuju za zdravstvo, turizam i građevinarstvo. Zvanična statistika pokazuje da u našoj zemlji postoji oko 2.600 privrednih društava čiji su osnivači državljani Turske.

„Većina njih nije još aktivna i pretpostavljamo da je aktivnih kompanija oko 300-400. Ono što hrabri turske investitore da dolaze u Crnu Goru jeste to što je vaša zemlja na putu ka Evropskoj uniji i Crna Gora je članica NATO saveza. To je politički stabilna zemlja i zato su naši investitori zainteresovani da ulažu kod vas“, kaže Ozan.

Da Crna Gora i Turska iz godine u godinu imaju sve bolju ekonomsku saradnju pokazuje i statistika. Sve je veći broj turista koji iz Turske dolaze na naše primorje ali značajan je broj i onih koji žele da posjete neki od gradova u Turskoj.

Crnogorski ekonomski portal

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.