19.4.2024 23:13
Breaking News

Turski građevinari bi u Kataru mogli preuzeti radove vrijedne oko 30 milijardi dolara

Kandidatura Katara za zemlju domaćina Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine biće velika šansa i za turske građevinare.

Naime, turski bi građevinski sektor u narednih desetak godina na tenderima u Kataru mogao preuzeti projekte vrijedne između 25 do 30 milijardi američkih dolara, saopštio je Emin Sazak, predsjednik Asocijacije turskih građevinara (TCA).
Katar planira investirati oko 200 milijardi američkih dolara u projekte izgradnje namijenjene FIFA World Cup-u 2022, procjena je iznesena u izvještaju grupe Deloitte.
Sazak je u petak izjavio da turski građevinari imaju kapacitet da preuzmu planirane projekte u potpunosti, za narednih deset godina.
Međutim, kapacitet je tek jedan faktor, kazao je Sazak. Politički i ekonomski odnosi sa bliskoistočnim zemljama, kao i tenderski uslovi i konkurencija, mogli bi otežati predviđanja.
“Predvidjeti kako će se razvijati ovi faktori u toku naredne decenije je teže na Bliskom Istoku nego u bilo kojem drugom dijelu svijeta,” rekao je Sazak.
“Moguće je da će turski građevinari preuzeti poslove ukupne vrijednosti između 25 do 30 milijardi dolara na katarskom tržištu.”
U prvoj polovini 2013. godine, turski građevinski sektor je na poslovima u inostranstvu ostvario povećanje angažmana od 70 posto, sa projektima vrijednim 11,6 milijardi dolara. Građevinski sektor sada pokriva 101 zemlju, uz Južni Sudan, kao najnovije tržište. U 2012. godini, turski građevinari su u Kataru bili angažovani i uspješno realizirali projekte ukupne vrijednosti od jedne milijarde dolara.
(AA)

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.