23.4.2024 9:17
Breaking News

Turski pasoš ako investirate ili kupite nekretninu

Turska će omogućiti državljanstvo onima koji investiraju ili se odluče da u Turskoj tamo kupe vrijednu nekretninu, saopštila je Vlada u sklopu nastojanja da podrži posrnulu ekonomiju.

“Pasoše će moći da dobiju stranci koji kupe nekretninu u Turskoj u vrijednosti najmanje milion USD, ulože najmanje dva miliona, ili na račun u banci polože barem tri miliona USD”, navodi se u službenom glasilu Vlade u Ankari.

Takve najave iz turske Vlade vremenski su se podudarile s teškoćama koje pritiskaju zemlju zbog značajnog slabljenja domaće valute, lire, koja je, prema tumačenju analitičara, na udaru zbog “otrovne” kombinacije političkih i sigurnosnih neizvjesnosti, kao i ekonomskih teškoća, prenosi Biznis.ba.

Sličan potez učinio je turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, poručivši da će kvalifikovanim sirijskim i iračkim izbjeglicama, koji trenutno rade “na crno”, omogućiti dobijanje državljanstva ako prođu sigurnosne provjere.

Evropska unija (EU) pozvala je Tursku da izbjeglicama iz Sirije prije svega olakša pronalaženje posla u njihovoj zemlji, što bi teoretski moglo umanjiti vjerovatnost njihovog dolaska u Evropu.

Riječ je o ključnom zahtjevu u dugotrajnom procesu pregovora o turskom članstvu u EU, s obzirom da se Unija bori s najvećom migrantskom krizom od Drugog svjetskog rata.

Krajem 2015. godine između Brisela i Ankare sklopljen je sporazum prema kojem su čelnici zemalja EU obećali tri milijarde EUR pomoći za sirijske izbjeglice na teritoriju Turske dok se Ankara zauzvrat obvezala da će zauzdati priliv migranata u Evropu.

Agencije

Portalanalitika.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.