20.5.2024 8:52
Breaking News
Turski premijer predstavio megaprojekat podvodnog tunela u Istanbulu

Turski premijer predstavio megaprojekat podvodnog tunela u Istanbulu

Premijer Vlade Republike Turske, prof. dr. Ahmet Davutoglu, predstavio je danas projekat podvodnog tunela, vrijedan 3,5 milijarde dolara, koji će povezati dvije strane Istanbula, ispod Bosforskog moreuza, željeznicom i autocestom, te će time skratiti putovanje sa evropske na azijsku stranu na samo 14 minuta.

“Mega projekat na tri etaže će biti signalna svjetlost Turske Republike, četvrte globalne države, u Istanbulu, nakon tri carstva,” kazao je premijer na javno predstavljanju projekta “Grand Istanbul Tunnel” u Kongresnom centru Istanbul.

Davutoglu je opisao tunel dužine 6,5 kilometara kao prvi ove vrste u cijelom svijetu, sačinjen od željezničkog sistema, postavljenog između dvije autoceste za motorna vozila, na dubini od 110 metara ispod Bosfora.

Nakon što tunel bude izgrađen, mostovi Bogazici, Fatih Sultan Mehmet i Yavuz Sultan Selim, koji je trenutno u izgradnji, će biti međusobno povezani.

“Tunel će smanjiti saobraćajno opterećenje na mostovima i omogućiti veliku uštedu na vremenu,” kazao je premijer.

Grand Istanbul Tunnel (Üç katlı Büyük İstanbul Tüneli) će povezati tri istanbulska aerodroma i glavnu željezničku osovinu grada, od devet sistema, sa kopnenim rutama.

Davutoglu je pojasnio da će transportni kapacitet tunela biti 6,5 miliona putnika, a ukupni godišnji promet prelaska sa jedne na drugu stranu Istanbula će se povećati sa 1,6 na 4 miliona.

Godišnje će se emisija stakleničkih gasova smanjiti za 110 hiljada tona.

Vrijeme putovanja između distrikta Arnavutkoy, a evropskoj strani i Kucuksu na anadolskoj strani, biće skraćeno na 14 minuta.

Tunel će posjedovati sisteme za detekciju požara, alarmne sisteme i stalno pod nadzorom sigurnosnih kamera, ali i kontrolnih tački koje će biti postavljene na svakih 500 metara tunela.

Željeznički nivo tunela će biti opremljen automatskom signalizacijom, te sistemima za automatsko ubrzavanje i usporavanje.

Premijer je dodao da će tenderi za ovaj projekat biti završeni prije 7. juna, kada će se u Turskoj održati opšti izbori.

Cilj je provesti sve dijelove projekta i pustiti tunel u službu građanima u roku od pet godina.

 trtbosanski.com

Check Also

Kroz 21 projekat u Bijelom Polju TIKA uložila 1,1 milion eura

Koordinatorka TIKA programa Nihal Ersoy zajedno sa počasnim konzulom Turske Sahretom Hajdarpašićem posjetila je juče …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.