16.7.2024 5:40
Breaking News

Tursku ove godine posjetilo 12,03 miliona stranih turista

Nakon pojave krajem prošle godine u Kini, koronavirus proširio se na svih sedam kontinenata, uzrokujući milione zaraženih i stotine hiljada smrtnih slučajeva.

Tursku je za 11 mjeseci ove godine posjetilo 12,03 miliona stranih turista, saopćilo je Ministarstvo za kulturu i turizam.

Podaci su pokazali pad od 71,95 posto u odnosu na isti period prošle godine kada je bilo 42,9 miliona turista, što je očekivano zbog pandemije koronavirusa i mjera poduzetih da se taj virus suzbije.

Nakon pojave krajem prošle godine u Kini, koronavirus proširio se na svih sedam kontinenata, uzrokujući milione zaraženih i stotine hiljada smrtnih slučajeva.

Napori da se spriječi širenje tog virusa, koje su uključivale i da ljudi ostaju kod kuće i izbjegavaju kontakte, jako su pogodili ekonomije zemalja, a pogotovo sektor turizma.

Od januara do novembra, historijska metropola Istanbul nastavila je da bude najpopularnija kod turista, te je taj grad privukao skoro 38,2 posto stranih posjetilaca, što je oko 4,6 miliona ljudi.

Mediteranski grad Antalya drugi je najposjećeniji grad, sa 3,2 miliona stranih posjetilaca.

Zatim slijedi Edirne u sjeverozapadnoj Turskoj, koji se graniči sa Bugarskom i Grčkom, sa 1,68 miliona posjetilaca.

Najviše je bilo gostiju iz Rusije, više od 16,94 posto, odnosno oko dva miliona posjetilaca, zatim iz Bugarske 9,48 posto, Nemačke 8,91 posto, iz Ukrajine 8,02 posto, a iz Britanije 6,68 posto.

U novembru, u zemlji je bilo 833.991 stranih posjetilaca, što je umanjenje u odnosu na 2,2 miliona u novembru prošle godine.

Prošle godine, u Tursko je bilo više od 45 miliona stranih turista, što je porast u odnosu na 2018. godinu kada bilo skoro 39,5 miliona turista.

 

TRT Bosanski

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.