18.7.2024 4:33
Breaking News

U Istanbulu održan jedan od najvećih maratona na svijetu

Blizu 30.000 profesionalnih atletičara i više od 100.000 rekreativaca učestvovalo na maratonskoj utrci koja je startala na azijskoj, a završila na evropskoj strani grada na Bosforu

Atletičar iz Kenije Felix Kimutai pobjednik je 40. Vodafone maratona u Istanbulu, a njegova sunarodnjakinja Ruth Chepngetich slavila je pobjedu u ženskoj konkurenciji, javlja Anadolu Agency (AA). Chepngetich i Kimutai jedinu su interkontinentalnu utrku na svijetu u dužini od 42 kilometra istrčali u rekordnim vremenima. Chepngtetich je odbranila prošlogodišnju titulu i ostvarila rekord utrke s vremenom od 2 sata 18 minuta i 35 sekundi. I njen sunarodnjak Kimutai je postavio novi rekord utrke s vremenom od 2 sata 9 minuta i 57 sekundi. Blizu 30.000 profesionalnih učesnika učestvuje na maratonskoj utrci koja je jutros startovala na azijskoj strani istanbulskog Mosta šehida 15. jula, ranije poznatog kao Most na Bosforu.  Riječ je o 40. Vodafone maratonu čija ciljna linija se nalazi na historijskom Trgu Sultanahmet na evropskoj strani Istanbula. Ovogodišnji istanbulski maraton trči se pod motom “Trči u Istanbulu za zdravu budućnost“, a učestvuju atletičari iz više od stotinu država.  Uporedo s maratonom za profesionalce, transkontinentalne utrke na 15, deset i osam kilometara trčalo je i oko 100.000 rekreativaca u različitim kategorijama. Istanbulski maraton jedan je od 17 najvećih maratona u Evropi kojeg organizira Grad Istanbul uz sponzorstvo kompanije Vodafone. U utrci na 15 kilometara pobijedila je domaća trkačica Yasemin Can, a u muškoj konkurenciji pobjedu je slavio Kenijac Shadrack Korir. I u utrci na deset kilometra slavila je domaća atletičarka Suzan Tunca. Istu utrku u muškoj konkurenciji osvojio je Turčin Fatih Korkunc. “Istanbul izrasta u brend kada je riječ o maratonu, baš kao što su New York, Boston ili Tokio“, kazao je turski ministar sporta i omladine Mehmet Muharrem Kasapoglu. Istanbulski gradonačelnik Mevlut Uysal kazao je da je za trećinu povećan broj učesnika na maratonu u gradu na Bosforu. “Jačanjem organizacije možemo postići da ovo bude najbolji maraton na svijetu. Ovo je već jedan od 15 najboljih maratona na svijetu“, kazao je Uysal.

Takođe, tradicionalno na ovom maratonu kao i prethodnih godina učestovali su i između ostalih i državljani Crne Gore koji trenutno studiraju ili rade u Istanbulu i širom Turske.

TRT

 

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.