21.4.2024 13:24
Breaking News

Vlada Crne Gore objavila poziv za koncesije za aerodrome

Ministar saobraćaja Osman Nurković ranije je kazao u intervju za AA da je interesovanje inostranih kompanija veliko te da je obaveza ponuđača da avansno uplati najmanje 100 miliona eura

Podgorica

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva objavilo je danas javni poziv za podnošenje prijava za pretkvalifikaciju za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore, javlja Anadolu Agency (AA).

Vlada je u skladu sa Zakonom o koncesijama, na prijedlog Ministarstva saobraćaja i pomorstva, usvojila koncesioni akt za dodjelu koncesije za Aerodrome Crne Gore, odnosno međunarodne aerodrome Podgorica i Tivat, konkurentski izabranom najboljem ponuđaču, koji će osnovati i registrovati preduzeće sa sjedištem u Crnoj Gori za obavljanje koncesione djelatnosti.

Predmet koncesije je, kako se navodi u pozivu, izgradnja, rekonstrukcija, modernizacija, održavanje i korišćenje Aerodroma Crne Gore.

“Namjera je da se kroz dodjelu koncesije obezbijedi neophodna valorizacija Aerodroma Crne Gore na dugoročan i održiv način koji će biti u interesu Crne Gore i njenog daljeg ekonomskog razvoja”, navodi se u pozivu.

Dvostepeni postupak obuhvata dvije faze, odnosno javni oglas za pretkvalifikaciju i poziv za dostavljanje ponuda.

Prijave za pretkvalifikaciju moraju se dostaviti fizički Tenderskoj komisiji do 25. novembra do 12 sati.

Ministar saobraćaja Osman Nurković ranije je kazao u intervju za AA da je interesovanje inostranih kompanija veliko te da je obaveza ponuđača da avansno uplati najmanje 100 miliona eura i da tokom trajanja koncesije, odnosno u narednih 30 godina državi uplaćuje najmanje 10 odsto godišnjeg prihoda aerodroma.

Pretkfalifikaciona faza trajaće 45 dana nakon čega se očekuje i tenderska procedura. Javni poziv objavljen je i u uglednom ekonomskom časopisu “Financial Times”.

AA

Foto: http://www.radiodux.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.