16.4.2024 13:59
Breaking News

Vrhovni sud potpisao Memorandum o saradnji sa Kasacionim sudom Turske

„Memorandum odražava principe državnog suvereniteta i izvršavanja nadležnosti sudova u domenu zaštite, garantovanja suprematije i direktnog dejstva zakona, zaštite sloboda osnovnih građanskih i političkih prava kao i pravilne i efikasne primjene pravnog sistema“, kazala je Medenica

Predstavnici Vrhovnog suda Crne Gore i Kasacionog suda Turske potpisali su Memorandum o saradnji čiji je cilj, kako je saopšteno, zajednički nastup u interesu pravde, kao važne komponente vladavine prava i njenog jačanja.

Memorandum su u Ankari potpisali predsjednici najviših sudova dvije države, Mehmet Akarca i Vesna Medenica.

Oni su, kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, nakon potpisivanja Memoranduma kazali da su uvjereni da će saradnja u oblasti prava i razmjena iskustava, dalje razvijati i jačati odnose Crne Gore i Turske.

„Memorandum odražava principe državnog suvereniteta i izvršavanja nadležnosti sudova u domenu zaštite, garantovanja suprematije i direktnog dejstva zakona, zaštite sloboda osnovnih građanskih i političkih prava kao i pravilne i efikasne primjene pravnog sistema“, kazala je Medenica.

Tokom zvanične posjete Turskoj, delegacija Vrhovnog suda će se, kako je najavljeno, sastati i sa ministrom pravde Abdulhamitom Gulom, vrhovnim državnim tužiocem Bekirom Sahinom i direktorom Pravosudne akademije Mikailom Ozdemirom, kao i sa predsjednikom Suda u Istambulu Irfanom Fidanom.

U delegaciji, koju predvodi Medenica, su i sutkinje Vrhovnog suda Radojka Nikolić, Natalija Filipović, Svetlana Vujanović, Vesna Jočić i šefica kabineta Mirjana Bobičić.

„Posjetu Turskoj inicirao je predsjednik Kasacionog suda Mehmet Akarca, poručivši da taj sud želi da nastavi uspješnu saradnju sa Vrhovnim sudom Crne Gore, koji dijeli iste ideale u cilju ostvarivanja zajedničkih interesa pravde”, dodaje se u saopštenju.

vijesti.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.