03.3.2024 20:14

Zasijedanje Mješovite Komisije za ekonomsku saradnju Crne Gore i Turske

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i ministar omladine i sporta Republike Turske Mehmet Kasapoglu ocijenili su danas da su odnosi dviju država dobri i sadržajni da ekonomska razmjena konstantno raste i da su planirani ciljevi realni i ostvarivi na korist obiju zemalja, saopšteno je iz Vlade.

Simović i Kasapoglu predsjedavaju Mješovitom komisijom za ekonomsku saradnju između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske, čije se peto zasjedanje održava danas i sjutra u Podgorici.

“Potpredsjednik Simović je istakao zadovoljstvo što je u prilici da sa ministrom Kasapogluom u kapacitetu kopredsjedavajućih Mješovitom komisijom sarađuje i zajednički radi na unapređenju ekonomskih i ukupnih bilateralnih prijateljskih, partnerskih i savezničkih odnosa dvije zemlje. Potvrđeno je da Crna Gora i Republika Turska održavaju dobre i sadržajne odnose u gotovo svim oblastima. Potpredsjednik Simović je kazao da će ova posjeta delegacije Vlade Republike Turske koju predvodi ministar Kasapoglu i peto zasjedanje Mješovite komisije za ekonomsku saradnju dati dodatni impuls takvim odnosima dvije zemlje, a posebno doprinjeti daljem snaženju i uvećanju ekonomskih odnosa i trgovinske razmjene na korist obje strane”, saopšteno je.

U saopštenju se navodi da je Simović apostrofirao značaj, u julu ove godine potpisanih Protokola I i III čiji je predmet dodatna liberalizacija međusobne trgovine poljoprivrednim proizvodima i pristup tržištu usluga.

“Ovi protokoli su posebno značajni za crnogorske proizvođače i kompanije u agroindustriji, kazao je potpredsjednik Simović. Ekonomski odnosi dvije zemlje konstantno rastu, pređen je iznos od 100 miliona eura u trgovinskoj razmjeni, a postavljeni ciljevi za naredni period su realni i ostvarivi, kazao je potpredsjednik Simović. Sagovornici su konstatovali da su, pored ostalih, sport, saradnja omladine i poljoprivreda polja sa velikim potencijalom za saradnju dvije zemlje. Govoreći o spremnosti Crne Gore da zadrži i ubrza postojeće trendove sa Republikom Turskom, potpredsjednik Simović je kazao da u realizaciji postignutih dogovora obje strane treba da imaju sportski, pobjednički duh. U Protokolu sa pete sjednice Mješovite komisje za ekonomsku saradnju, biće istaknuta mnoga polja, a postignuti dogovori odmah moraju ući u proces realizacije, naglasio je potpredsjednik Simović”, saopšteno je iz Vlade.

Dodaju da je Kasapoglu je zahvalio Simoviću “na gostoprimstvu i srdačnom prijemu koji mu je ukazan i istakao posebno zadovoljstvo što je u prilici da prvi put boravi u Crnoj Gori, o kojoj je čuo puno toga lijepog.”

“Ministar je kazao da izvanredne odnose dvije zemlje potvrđuje visoka dinamika komunikacije na najvišem nivou i brojni sporazumi koje dvije zemlje potpisuju. To je razlog zbog kojeg mu je, kako je istakao, posebna čast da bude predsjedavajući Mješovitom komisijom sa turske strane. Ministar Kasapoglu je potvrdio da Vlada Republike Turske pomno prati značajan doprinos Crne Gore u procesu stabilizacije i unapređenja saradnje na Zapadnom Balkanu i naš uspješan put u pregovaračkom procesu sa EU. Ministar je istakao da učlanjenje u NATO nije samo uspjeh Crne Gore, regiona i NATO-a, već je to uspjeh na globalnom nivou. Turski ministar je informisao potpredsjednika Simovića o projektima koje Vlada Republike Turske realizuje u oblasti obrazovanja i motivisanja mladih ljudi da pokreću projekte i biznise u poljoprivredi. Dogovoreno je da resorna ministarstva u kratkom roku ostvare saradnju na tim projektima. Sagovornici su istakli uvjerenje da će sjutrašnja sjednica Mješovite komisije i usvajanje Protokola otvoriti novu fazu u ispunjavanju zadataka koje je Komisija dobila u okviru Sporazuma o ekonomskoj saradnji Vlade Crne Gore i Vlade Republike Turske”, zaključeno je.

Vijesti.me

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.