01.3.2024 19:42

ZIMA ZALEDILA PRODAJU VUNKA Kupca čekaju na proljeće-Ekonomija

Nekadašnji tekstilni gigant Vunko iz Bijelog Polja, koji je lani proslavio pet decenija od osnivanja, i dalje grca u velikim problemima. Dosad je bilo jedanaest licitacionih prodaja, ali nije stigla nijedna ponuda, iako je cijena pala sa 11 na pet miliona eura. Koordinator stečajnog upravnika fabrike Tufo Spahić kazao je da su se pojedini kupci interesovali, ali da ponuda i dalje nema.
– Bili su kod nas predstavnici Turske i razgledali sve čime mi trenutno raspolažemo. Zadovoljni su onim što su vidjeli, posebno atraktivnom lokacijom, koja je u blizini željezničke pruge i magistralnog puta – naveo je Spahić i dodao da su Turci obavili i preliminarne razgovore sa predstavnicima Vlade i bjelopoljske lokalne uprave.
– Istakli su spremnost da otvore pamučnu industriju umjesto Vunka i presele svoju tehnologiju. Njihova firma zapošljava 4.000 radnika i spremni su da investiraju 45 miliona eura, što bi bilo znajačajno za Bijelo Polje – ocijenio je Spahić i istakao da su Turci najavili da će zaposliti oko hiljadu radnika.
Ipak, nakon te posjete, koja je bila prije nekoliko mjeseci, Turci se nijesu javljali, pa je sudbina Vunka i dalje neizvjesna.
Spahić kaže da je prije nekoliko dana dolazio i stečajni upravnik Radojica Grba, koji smatra da treba sačekati da prođe zima i na proljeće razmišljati šta i kako dalje. Dok kupci razgledaju, bivši radnici čekaju isplatu duga.
– Radnici već polako gube strpljenje i traže da se konačno izmire dugovi. Oko 400 bivših radnika potražuje oko 700 hiljada eura. Jedan dio je dosad izmiren na osnovu parcijalnih prodaja. Poslednji put smo 15 odsto od 140 hiljada eura za prodato gvožđe podijelili radnicima – naveo je Spahić.
On je kazao da će u narednom periodu stečajna uprava dogovoriti kada će raspisati 12 licitacionu prodaju, preduzeća koje je dva puta išlo pod stečaj. M.N.

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.