18.7.2024 4:01
Breaking News

35. Istanbulski maraton

Jutros u 09,00 sati po turskom vremenu, počeo je 35. Istanbulski maraton, takmičenje “Gold Label” statusa na kalendaru Međunarodne atletske federacije (IAAF), sa utrkama na 42, 15, i 10 kilometara, između dva kontinenta.

 Nakon intoniranja himne Republike Turske, što se desilo po prvi put na ovom maratonu, gradonačelnik Istanbula, Kadir Topbaš, zvanično je označio start trke, nakon govora u kojem je svim učesnicima poželio uspjeh.
Očekuje se da će u maratonu ranije nazvanom Euroazijski maraton, učestvovati oko 20 hiljada atletičara u tri disciipline.
Biće održana i tradicionalna šetnja preko Bosfora, u kojoj se očekuje učešće oko 100 hiljada ljudi. Portal saznaje da će u ovogodišnjoj šetnji učestvovati i nekoliko studenata iz Crne Gore, koji studiraju na turskim univerzitetima.
Maraton čiji ukupni nagradni fond iznosi jedan milion dolara, može se pohvaliti da je i jedina trka koja se održava na dva kontinenta – Aziji i Evropi, tokom jedne trase, po čemu je jedinstven u svijetu.
Glavna trka, puni maraton dug 42 kilometra, počeće 300 metara iza mosta na Bosforu, a završiće se na aveniji u istorijskom distriktu Sultanahmet.
Tradicionalna šetnja će početi u 09,30 sati, od distrikta Altunizade, na azijskoj strani, zatim preko mosta na Bosforu, pa do dvorca Dolmabahče, na evropskoj strani.
Počasni gost ovogodišnjeg maratona je Elvan Abeylegesse, turski maratonac etiopijskog porijekla, nekadašnji svjetski rekorder u trci na pet hiljada metara.

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.