19.4.2024 23:36
Breaking News

AA i TIKA organizirali Program edukacije iz oblasti data novinarstva

Riječ je o dvodnevnoj edukaciji koju pohađa 30 novinara iz različitih dijelove svijeta, uključujući i novinare iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Kenije, Kirgistana, TR Sjevernog Kipra, Kosova, Libije, Sjeverne Makedonije, Uzbekistana, Pakistana

Počeo je Program online edukacije o data novinarstvu kojeg su za učesnike iz različitih dijelova svijeta organizirali Anadolu Agency (AA) i Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Direktor AA Akademije novinarstva A. Cihangir Isbilir kazao je na otvaranju da je to prva edukacija iz novinarstva zasnovanog na podacima i najavio je da će i u narednom periodu biti razvijani takvi programi.

“Neophodna je ozbiljna stručnost za pronalazak podatka, prikupljanje informacija na terenu i provedbu kvalitetne analize istih i od toga proizvesti vijest. Ovih dana se podaci koriste i za političke manipulacije i zato je važno informaciono novinarstvo“, kazao je Isbilir.

Program data novinarstva novi je edukativna aktivnost koju u organizaciji AA i TIKA-e provodi AA Akademija novnarstva i to u online formi.

Riječ je o dvodnevnoj edukaciji koju pohađa 30 novinara iz različitih dijelove svijeta, uključujući i novinare iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Kenije, Kirgistana, TR Sjevernog Kipra, Kosova, Libije, Sjeverne Makedonije, Uzbekistana, Pakistana, Rumunije, Tanzanije, Ugande i Ukrajine.

Predavanja drže iskusni novinari AA.

https://www.trt.net.tr/

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.