17.4.2024 23:17
Breaking News

Ambasadorka Turske u posjeti opštini Herceg Novi

Ambasadorka Republike Turske u Crnoj Gori Songul Ozan saopštila je da je Herceg Novi atraktivna destinacija, ističući da su zainteresovani da, u saradnji sa gradom i državom, nađu model i pomognu projekat sanacije Kanli kule i klizišta koje prijeti toj tvrđavi.

Ozan je boravila u radnoj posjeti Herceg Novom, gdje se susrela sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem i saradnicima.

Predsjednik Katić uputio je ambasadorku u aktuelna dešavanja, kulturne događaje tokom cijele godine, kao i u ostvarenu saradnju Herceg Novog i grada Jedrene, čiji je orkestar učestvovao u programu 50. Praznika mimoze, a održano je i veče turske kulture.

Ta saradnja rezultirala je gostovanjem Gradske muzike Herceg Novi i mažoretki na 9. Internacionalnom festivalu duvačkih orkestara u Jedrenu početkom marta. Obje strane saglasile su se da je to dobar primjer saradnje dva grada i država, koji bi trebalo i nastaviti.

Katić je podsjetio i na planove koji nisu u ingerenciji Opštine, a njihove realizacije su prijeko potrebne, kao što su izgradnja zaobilaznice i sanacija klizišta kod Kanli kule, jedne od najljepših ljetnjih pozornica na ovom dijelu Jadrana. Ukazao je i na trenutni socio-ekonomski status naših građana, prouzrokovan neuspješnim privatizacionim procesima, kako u Herceg Novom, tako i širom Crne Gore.

Kao fokus rada gradske vlasti, predsjednik Katić je istakao uređenje infrastrukture i revitalizaciju objekata kulture.

Ambasadorka Ozan je istakla da je Herceg Novi atraktivna destinacija za turske turiste, te da su Crna Gora i Turska povezane istorijom i kulturom. To govori i činjenica da veliki broj onih koji danas rade i žive u Turskoj, porijeklo vode sa naših prostora.

Ona je izrazila zainteresovanost Ambasade Republike Turske da, u saradnji sa gradom i državom, nađe model da pomogne projekat sanacije Kanli kule i klizišta koje prijeti ovoj tvrđavi.

Ambasadorka je izrazila nadu da će u Herceg Novom dodatno povećati broj turskih investitora, te pozvala rukovodstvo Opštine da razmotri kandidovanje projekata u Turskoj agenciji za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Pored ambasadorke, delegaciju ambasade Republike Turske činili su zamjenik ambasadorke Bleda Kačar i savjetnica za trgovinske odnose Derija Koč, dok su naš grad, pored predsjednika Katića, predstavljali potpredsjednica Danijela Đurović, menadžer Opštine Dragan Šimrak, odbornica Tamara Vujović, Glavni gradski administator Nenad Đorđević i potpredsjednica Skupštine opštine Herceg Novi Dragana Stanišić.
Služba za informisanje OHN

RTCG

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.