14.6.2024 1:15
Breaking News

Ansambl „Sultan Mehmet Fatih“ oduševio publiku u Podgorici

U prepunoj sali Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“ u Podgorici, večeras je održan koncert ilahija i kasida, u izvedbi ansambla „Sultan Mehmet Fatih“ iz Sarajeva. Posjetioci koncerta nisu krili oduševljenje islamskom duhovnom muzikom u izvođenju jednog od najboljih balkanskih ansambala.

Dirigent ansambla „Sultan Mehmet Fatih“  Mehmed Bajraktarević poručio je prisutnima da ilahije i kaside pozivaju na dobro, te da je to njihova jedina poruka.

„Kasida na arapskom jeziku znači ‘pjesma’. Što se tiče ilahije, jedan moj prijatelj mi je ovako rekao: ‘Ilahija se ne zove ilahijom što ima takav tekst i muziku. Tekst ilahije govori o uzvišenom Bogu. A onaj koji sve to prevodi i prezentira zove se ilahij. Po tome je ilahija dobila ime’“, kazao je Bajraktarević.

 Ansambl „Sultan Mehmet Fatih“ je skoro dva sata izvodio ilahije i kaside na bosanskom, engleskom, arapskom, turskom i urdu jeziku.

 Jedna od mnogobrojnih numera koje je večeras izveo ansambl posvećena je pokojnoj Amini Abdić, djevojci iz Podgorice, koja se bavila horskim pjevanjem, a koja je tragično stradala početkom januara na putu Foča – Šćepan Polje.

 Ansambl “Sultan Mehmet Fatih” postoji od 2004. godine, a u stalnom sastavu broji 120 članova.

Večerašnji koncert ilahija i kasida organizovali su Centar za čuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore i Turski kulturni centar “Yunus Emre” u Podgorici. Među mnogobrojnim posjetiocima, večerašnjem koncertu su prisustvovali i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Mehmet Nijazy Tanilir, kao i direktor Centra za čuvanje i razvoj kulture manjina u Crnoj Gori Derviš Selhanović.

trt.net.tr

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.