16.7.2024 5:52
Breaking News

Studentkinja međunarodnih odnosa UCG Svetlana Janković u reportaži za portal crnagoraturska

Redakcija portala crnagoraturska.com je imala reportažu sa studentkinjom Fakulteta Političkih nauka na Univerzitetu Crne Gore, Svetlanom Janković koja je igrom slučaja bila 1000-ti lajk na facebook stranici našeg portala, i kao podrška nešem radu obogati našu stranicu i omogući čitaocima portala da vide kako jedna mlada perspektivna državljanka Crne Gore ima pogled na sve ukupne odnose Crne Gore i Republike Turske.

Svetlana Janković je rođena u Cetinju a studira u Podgorici, studentkinja je Fakulteta političkih nauka, Univerzitet Crne Gore, Specijalističke studije, smjer međunarodni odnosi.

“U toku školovanja sam imala priliku da detaljno izučavam Republiku Tursku i istorijskom i geografskom smislu, pri čemu je uvijek bio akcenat na njene  odnose sa našom državom.

Na studijama sam počela da se više interesujem za tursku kulturu, prije svega zbog sličnosti sa kulturom naše države. Prvo sam počela da učim turski jezik, a kroz njega mi se otkrilo cjelokupno bogastvo koje posjeduje ova država. Zatim sam počela da slušam tursku izvornu muziku, a turska kafa i lokumi su postali na neki način moj jutarnji ritual. Takođe, zanima me slikarstvo tako da bih voljela da učim Ebru-slikanje.” Izjavila je Svetlana na početku reportaže.

“Imam puno prijatelja u Turskoj. Neke od njih sam upoznala preko kursa turskog jezika koji sam učila na programu organizovanom od strane NVO AIESEC Montenegro, a neke sam upoznala dok su boravili u Podgorici preko programa razmjene ili prakse. Sa njima sam stalno u kontaktu, a par mojih kolega su trenutno na praksi i studiraju u Turskoj, tako da sam upoznata sa onim što se dešava unutar države.

Naravno, kao studentkinja međunarodnih odnosa pratim ono što se dešava na svjetskoj sceni, tako i sa Republikom Turskom na unutrašnjem i spoljno-političkom planu. Posebno me zanima diplomatija kao oblast međunarodnih odnosa, tako je moja pažnja posebno usmjerena na diplomatske odnose Crne Gore sa Turskom.

Pratim aktivnosti u Crnoj Gori od strane Turskog kulturnog centra Yunus Emre, Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA-e, Turske ambasade u CrnojGori, i redovni sam gost na događajima koje organizuju.”

U nastavku smo pitali uspješnu studentkinju međunarodnih odnosa kakvo je generalno interesovanje državljana Crne Gore za odnose sa Republikom Turskom.

“Interesovanja za odnose Crne Gore sa Republikom Turskom je bilo i ranijih godina, međutim u poslednje vrijeme interesovanje raste, što se ogleda u povećanom interesovanju za učenje turskog jezika, odlazak na razmjenu i studiranje, a povećava se i broj turista koji biraju Tursku kao svoju destinaciju. Takođe, povećava se broj turskih državljana na našoj teritoriji, a sa njima i priliv investicija.

Organizovanje dogadjaja koji promovišu tursku kulturu: projekcije filmova, koncerti, izložbe, kursevi jezika, kao i prikazivanje kulturnih sadržaja na našim TV programima znatno doprinosi povećanju interesovanja za državu Tursku.

Posmatrajući inicijative koje pokreću akteri iz našeg društva, kao i državljani Republike Turske mogu reći da se sve ukupni odnosi između naših država kreću u dobrom pravcu. U poslednje vrijeme ovi odnosi postaju intezivniji kako naša zemlja napreduje na putu Evroatlanskih integracija praćena snažnom podrškom aktera i institucija Republike Turske.

Posebna zasluga pripada Ambasadoru Mehmetu Nijazi Tanilir-u, kao šefu diplomatske misije Republike Turske u Crnoj Gori i njegovom osoblju koji osim što pokreću različite inicijative u našem društvu trudeći se da doprinesu njegovom razvoju u svim segmentima, aktivno rade na promociji i podržavaju napore naše države na putu Evroatlanskih integracija. Pored Ambasade i kancelarija TIKA je poznata kao donator u sektore obrazovanja, zdravstva, vodovoda, infrastrukture, sve to doprinosi da odnosi između dvije države idu uzlaznom putanjom.”

Buduća diplomata Crne Gore je dala ocjenu na rad portala crnagoraturska.com

“Smatram da je portal crnagoraturska.com nešto jedinstveno u Crnoj Gori, i da zaslužuje posebnu pažnju. Obzirom na važnost dostupnosti i posjedovanja informacija u današnjem svijetu, ovaj portal predstavlja značajan izvor. Njegov cilj je da bude spona unapređenja saradnje dvije države, i to radi upravo tako što prezentuje informacije iz velikog broja oblasti čineći ih dostupnim različitim kategorijama stanovništva. Ovo utiče na povećanje broja studenata iz Crne Gore koji studiraju u Republici Turskoj, većim brojem turističkih posjeta, povećanim prilivom investicija, intezivnijom kulturnom saradnjom, što sve zajedno doprinosi jačanju veza između naših država i na spoljno-političkom planu.

I na kraju reportaže poruka našeg gosta za čitoace portala.

“Čitaocima Vašeg portala bih poručila da pruže veću podršku u smislu da čitaju, komentarišu i dijele vaše objave kako bi informacije bile dostupne i široj populaciji.Podršku bi mogli pružiti ne samo aktivnom promocijom onoga što radite, već bi mogli da doprinesu većoj produktivnosti tako što će Vam oni sami dijeliti praktične savjete kako da poboljšate svoj rad i informacije učinite kvalitetnim i dostupnim svima kojima su potrebne, kao i da pokušaju da osmisle kako da obogate sadržaj koji će biti dostupan na portalu.

Takođe, ovaj portal bi ne samo čitaocima već i svim građanima trebao da posluži kao primjer koji će ih inspirisati ne samo da pomognu u njegovom radu, već i da sami pokrenu inicijativu sa ciljem unapređenja života u našem društvu kao i naše međunarodne saradnje.”

Nama kao redakciji portala preostaje da se zahvalimo Svetlani Janković na iscrpnoj reportaži, poželimo puno uspjeha na studijama i u budućnosti bogatu diplomatsku karijeru.

crnagoraturska.com

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.