14.7.2024 4:15
Breaking News

Babacan: Turska će finansijski pomagati MMF

Nakon što je Turska 14.maja isplatila i posljednju ratu kredita Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), zamjenik premijera Turske Ali Babacan za agenciju Anadolija je izjavio je da će ova zemlja od sada biti u grupi zemalja koje finansijski pomažu MMF.

“Sada, kada smo vratili dug, Turska će biti jedna od zemalja koja će davati kredit MMF-u. Kada im bude trebao novac, nama će se obratiti i mi ćemo im poslati paket kredita koji se traži”, rekao je Babacan.
Istakao je da je ovo historijski momenat za Tursku i njen narod napominjući da je Turska danas, nakon 19 godina zaduženosti, uplatila posljednja dva paketa kredita kojima je isplatila i posljednju ratu kredita MMF-u.
“Turska je 1961. godine prvi put uzela kredit od MMF-a. Ali smo nakon 19 stand-by aranžmana uspjeli vratiti sav dug koji smo uzeli”, rekao je Babacan.
Podsjetio je da je Turska prethodnih deset godina ostvarila ogroman ekonomski i finansijski napredak koji je ovu zemlju učinio jednom od najbrže rastućih svjetskih ekonomija.
“Prošle godine smo ostvarili najnižu stopu inflacije u prethodne 44 godine. Također, indeks berze u Istanbulu je na najvišem nivou ikada. Poslovanje s rizikom u Turskoj je na najnižem nivou ikada, dok su i svi ostali ekonomski pokazatelji vrlo pozitivni”, kazao je Babacan.
Istakao je kako je cilj turske vlade da do 2023. godine nacionalni dohodak po glavi stanovnika podigne na 25 hiljada dolara i poveća izvoz na 500 milijardi dolara, kao i da Istanbul pretvori u jedan od 10 najvećih finansijskih centara u svijetu.
(Agencija Anadolija)

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.