25.7.2024 3:42
Breaking News

Ali Babacan: Tajne ekonomskog uspjeha Turske

Ključ uspjeha Turske je stabilnost zemlje, zdrava i dobro utemeljena ekonomska politika, politička stabilnost, poštivanje ljudskih prava, sloboda i funkcionalna vladavina prava i zakona, rekao je danas zamjenik premijera Turske Ali Babacan, govoreći na Sarajevo Business Forum (SBF) “Models of growth and lessons for Southeast Europe” (Modeli rasta i lekcije za jugoistočnu Evropu), koji se održava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Na panel diskusiji u okviru četvrtog Sarajevo Business Foruma “Modeli rasta i naučene lekcije”, Babacan je dodao da su fiskalna disciplina, dobro vođena politika Centralne banke Turske, strukturalne reforme u bankarskom sistemu i na tržištu rada ono što je, također, pomoglo Turskoj.

 “Kada je 2008. i 2009. godine kriza najjače pogodila mnoge zemlje, mi smo se oduprli. Finansijski sektor i javne finasnije su bili glavni problem, dok smo mi u Turskoj imali vrlo snažna ova dva elementa, a prevashodno javne finansije”, kazao je Babacan.

Neke zemlje govore o stimuliranju ekonomije kroz politiku upravljanja deficitom. Babacan je pojasnio da takva politika može uspjeti u izuzetnim situacijama i nije primjenljiva za većinu zemalja. Ciljana politika je, rekao je, veoma važna, i to je ono što je Turska sprovela.

“Mi smo uveli program zapošljavanja mladih. Kada mlade osobe ispod 29 godina počnu prvi put raditi, Vlada Turske im plaća sve socijalne doprinose. Za mlade osobe koje prođu kroz vladin program stručnog usavršavanja i nađu posao, za prvih šest mjeseci Vlada, također, isplaćuje platu. Ovo je veoma efikasan način. Iako smo potrošili desetine miliona eura na te programe, isplatilo se”, poručio je Babacan.

Dodao je da se nezaposlenost drastično smanjila, te da je Turska danas rangirana među zemljama gdje se jaz između bogatih i siromašnih ubrzano smanjuje.

“Mi biramo da krenemo putem rasta i razvoja unaprijeđenjem privatnog sektora i investicija. Primarna aktivnost i glavni pokretač rasta i razvoja jeste privatni sektor. On generira najviše radnih mjesta i najviše doprinosi razvoju i rastu naše zemlje. Mi smo stvorili pogodno okruženje u smislu da smo smanjili birokratiju i stvorili sigurno okruženje za investitore”, naglasio je Babacan.

Zamjenik premijera Babacan istakao je da su i trilateralni mehanizmi veoma važni, te podsjetio na nedavni trilateralni samit Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske, na kojem je napravljena i trgovinska trilateralna komisija, što predstavlja poticaj biznisu u regionu.

 

(Agencija Anadolija)

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.