01.8.2021 16:35
Vijesti
Home » ANALIZE » Bečić-Šentop: Zajednička evroatlantska budućnost temelj unapređenja odnosa
Bečić-Šentop: Zajednička evroatlantska budućnost temelj unapređenja odnosa

Bečić-Šentop: Zajednička evroatlantska budućnost temelj unapređenja odnosa

Na marginama Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Šentopom.

Tom prilikom, Bečić je izrazio zadovoljstvo susretom i istakao da dvije zemlje njeguju prijateljske odnose, te da „bliskost i povezanost naših naroda predstavlja nešto što treba uvijek sa ponosom isticati“. On je naveo da Crna Gora i Republika Turska nemaju otvorenih pitanja i da njeguju intezivnu saradnju, a da „zajednička evroatlantska budućnost predstavlja dobru pretpostavku da svakodnevno učvršćujemo odnose dvije zemlje“.

Osvrnuvši se na trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori, Bečić je naveo da je “usvojenom Rezolucijom o Srebrenici jasno je i precizirano ugrađeno da srpski, bošnjački i hrvatski narodi, nisu niti mogu biti genocidni ili zločinački i da odgovornost može pripadati isključivo pojedincima koji su te zločine i počinili“, te da aktuelna politička dešavanja, u kojoj mu se fabrikuju neistine od strane određenih društveno-političkih činilaca, očigledno služi postizanju jeftinih političkih ciljeva.

Bečić je kazao da važnu sponu između dvije prijateljske države predstavljaju iseljenici iz Crne Gore koji su nastanjeni u Republici Turskoj, kao i turska dijaspora koja je nastanjena u našoj zemlje, što predstavlja dovoljan motiv za vođenje intezivne saradnje i komunikacije na svim nivoima.

„O značaju koji Crna Gora pridaje odnosima sa Vašom zemljom najbolje svjedoči činjenica da u Republici Turskoj imamo otvorena čak dva diplomatsko-konzulatna predstavništva“, istakao je predsjednik Bečić. On je izrazio očekivanje intezivnije saradnje i na nivou novoformirane Grupe prijateljstva Crne Gore sa Velikom narodnom skupštinom Republike Turske.

Izražavajući zadovoljstvo povodom susreta, predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop je saopštio da „Crna Gora i Turska dijele zajedničku kulturu i istoriju koja seže daleko u prošlost“. On je istakao da dvije zemlje imaju dobre odnose na svim nivoima, koje, između ostalog, možemo dodatno snažiti i kroz zaključivanje memoranduma o saradnji na nivou dva parlamenta.

Predsjednici su se saglasili da generalni sekretari dva parlamenta sačine predloge memoranduma o saradnji, koji će biti potpisan prilikom posjete predsjednika Šentopa Crnoj Gori. On je prihvatio poziv predsjednika Bečića da posjeti našu zemlju, uz najavu da se to može dogoditi već do kraja tekuće godine.

https://www.portalanalitika.me/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.