03.3.2024 20:54

Bečić: Udruženja iseljenika i počasni konzuli u Turskoj potvrda da imamo najbolje ambasadore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa počasnim konzulima Crne Gore u Turskoj, Akanom SuveromĐuneitom Bosnalijerom, Šerifom Tosijalijem iHuseinom Erkan Jilmazom.

Konstatujući da Crna Gora i Turska imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, koje karakteriše snažna ekonomska saradnja, kontinuirano povećanje robne razmjene i stranih direktnih investicija, Bečić je izrazio uvjerenje da uzlaznu putanju ekonomske saradnje prati i unapređenje političkih odnosa o čemu svjedoči i nedavni sastanak sa predsjednikom Turske, Erdoganom kao i predstojeća posjeta predsjednika Velike narodne Skupštine Turske, Mustafe Šentopa.

Ocjenjujući da postoji značajan prostor za povećanje obima robne razmjene i snažniju ekonomsku saradnju između Crne Gore i Turske, predsjednik Bečić je ukazao i na turizam kao granu gdje itekako ima prostora za saradnju. Nadovezujući se na riječi predsjednika, počasni konzul Suver izrazio je veliko zadovoljstvo zbog susreta i izrazio nadu za ponovnim susretom u skorijoj budućnosti.

,,Iako živimo daleko geografski, mi smo veoma blizu, i Vama i vašim građanima spreman sam da dam sve najbolje“, kazao je Đuneit Bosnalije, počasni konzul koji je sa velikim ponosom istakao crnogorsko porijeklo. Razmjenjujući iskustva i razmatrajući mogućnosti koje bi bile najpovoljnije za crnogorske prilike, konzuli su u jednome bili jednoglasni. Za Crnu Goru i građane Crne Gore žele da učine sve što je u njihovoj moći jer ,,vjerujemo u Crnu Goru, njene ljepote su nešto posebno i sa velikim zadovoljstvo je uvijek promovišemo“, kazao je Šerif Tosijali, počasni konzul, koji planira da spoji privredne komore dvije države tokom naredne godine.

Ističući zadovoljstvo zbog ponovnog susreta, prvi put u Antaliji a sad u Istanbulu, počasni konzul Husein Erkan Jilmaz, konstatovao je da je Crnoj Gori potreban zdrav i respektabilan kapital koji će otvoriti nova radna mjesta, dodavši ,,Potrebno je napraviti prave korake, u pravo vrijeme a mi smo na to spremni“.

,,Uvijek posebnu emociju izaziva susret sa našim ljudima u drugoj državi“, istakao je predsjednik Bečić na sastanku sa udruženjima iseljenika Crne Gore u Republici Turskoj. Uz poruku da je potrebno stvarati prijatelje širom svijeta, Bečić je ukazao na činjenicu da su upravo različitosti Crne Gore njeno najveće bogatstvo.

Bedri Gul Muković je, poželivši dobrodošlicu predsjedniku Bečiću kazao ,,Nas ovdje ima bar još jedna Crna Gora i mi nju uvijek nosimo u srcu i duši“. Predstavljajući predsjedniku aktivnosti i planove a sve u cilju produbljivanja odnosa dvije zemlje, izdvojio je projekat stipendiranja preko 250 studenata, veliki broj pobratimljenja crnogorskih gradova sa turskim gradovima i značajnu finansijsku pomoć koju su uputuli Crnoj Gori u vrijeme borbe sa pandemijom Corona virusa.

Pored udruženja, poseban doprinos promociji Crne Gore daju crnogorski studenti koji su odabrali Tursku kao mjesto usavršavanja, sticanja znanja, obrazovanja i iskustva. Po riječima predsjednika crnogorskih studenta u Turskoj, Mustafe Salihovića ,,Cilj nam je predstavljanje naše države u najboljem mogućem svijetlu jer naša država ima čime da se istakne i ona to zaslužuje“.

Predstavljajući postignuća ovog saziva Skupštine, činjenicu da su parlamentarni izbori dokaz demokratskog sazrijevanja kao i da pored brojnih izazova kao što su epidemiološki, socio- ekonomski i finansijski, Bečić je kazao ,,Mi sada u Parlamentu razgovaramo o povećanju plata, minimalnih penzija kao i uvođenje dječijih dodataka“, naglašavajući ,,Vrijednost koju izgradimo, vrijednost koju njegujemo i vrijednosti koje ćemo ostaviti u nasljeđe su ono što je jedino važno“.

Uz želju da gradimo mostove saradnje i da uvijek mogu da računaju na podršku crnogorskog Parlamenta, Bečić je zaključio ,,Ponosni smo što ste ovdje, što doprinosite na najbolji i najiskreniji način jačanju odnosa dvije države a posebno što Crnu Goru smatrate svojom otadžbinom i svojom domovinom“.

Sastanku Bečića sa predstavnicima udruženja prisustvovali su Abas Erde, Hilmi Erdem, Erdogan Erdem, Suad Nurkan, Ozlem Susluoglu, Bedri Gul i Mustafa Salihović koji su pohvalili nesebičnu posvećenost, predanost i podršku koju uživaju od generalnog konzula Crne Gore u Turskoj Branislava Karadžića.

cdm.me

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.