18.7.2024 4:00
Breaking News

Bečić: Samit odlična prilika za intenziviranje ekonomske saradnje sa Turskom

Bečić na Istanbulskom Samitu: Foto Skupština Crne Gore

Samit je odlična prilika za intenziviranje ekonomske saradnje pored itekako uspješne parlamentarne saradnje sa Turskom, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić na petom ekonomskom Istanbulskom Samitu.

“Bečić  je uvodničar na Petom istanbulskom ekonomskom Samitu i govorio je na temu ,,Značaj zelene ekonomije u održivom razvoju“. Ističući da je ,,priroda naša”, dio bitisanja svih nas, Bečić je poručio da briga i istinsko staranje o njoj, čuvanje prirode, iziskuje i traži konkretna djela”, saopšteno je iz Skupštine.

,,Na njih sam spreman. Spreman, jer za ljepotu Crne Gore, za njene rijeke, planine, jezera i za njeno more ne postoji alternativa”, kazao je Bečić, naglasivši da su cilj upravo djela koja će ostaviti vidljiv trag.

,,Trag koji ćete nastaviti vi. Trag koji će nastaviti vaša djeca i trag koji će vremenom postati dio naše kulture, dio naše tradicije i dio našeg naslijeđa. I do kraja, dio nas”, kazao je on.

Ocjenjujući da smo ,,po pitanju zelenih politika mnogo toga ostali dužni”, Bečić je kazao da smo  “ostali dužni riješenja za probleme iz prošlosti, ostali smo dužni modalitete riješavanja istih u budućnosti i ostali smo dužni u pogledu obećanja i čvrste riječi da će zelena politika postati prioritet”.

Kako navode, Bečić ocijenio je da ponosan je na činjenicu da je Skupština Crne Gore proglašena najtransparentnijim Parlamentom na prostoru Zapadnog Balkana, da je osavremenila i modernizovala rad, te ojačala kontrolnu, nadzornu i zakonodavnu ulogu ali, kako je kazao, sa posebnim zadovoljstvom ističe korake ,,koje smo preuzeli baš po pitanju zelenih politika”.

,,Skupština Crne Gore će biti prva u regionu koja će na krovu svoje zgrade instalirati solarnu elektranu sa 248 solarnih panela i time proizvoditi oko 50 odsto elekrtične energije. Za nas, veoma značajna ušteda a za Crnu Goru skroman doprinos zelenim politikama”, kazao je Bečić.

On je podsjetio da će biti obezbijeđena vozila na električni pogon za potrebe stručne službe najvišeg zakonodavnog doma, koja će se napajati električnom energijom sa skupštinske solarne elektrane.

Takođe, kako je precizirao, realizovan je projekat E-parlament, čime će u potpunosti biti digitalizovan zakonodavni proces što omogućava izbacivanje papira iz potpune upotrebe, dok je temeljnom adaptacijom skupštinskog zdanja, dobijena energetski efikasna zgrada Parlamenta.

“Ovo je odličan primjer, siguran sam da ćete se složiti, kako jedna mala zemlja, kako jedna državna institucija može upravo na svom primjeru da doprinese očuvanju i unapređenju svega onoga što zelena politika jeste”, poručio je Bečić najavljujući da će u zgradi Skupštine biti otvoren i novi “Zeleni salon”, posvećen Danu proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

“Uz podsjećanje na riječi Alberta Ajnštajna koji je kazao ,, Prirodu nismo naslijedili od naših predaka, već smo je posudili od naših unuka” i nadovezujući se na njegovu čuvenu rečenicu ,, Više je savršenstva u kaplji vode nego u bilo kojem stroju koji je čovjek napravio”, Bečić se prisjetio i komentara koji je nedavno čuo ,, priroda je velika, a čovjek malen””, dodaje se u saopštenju.

Iako je tako, kako je istakao, ,,našim djelima možemo i treba da pokažemo da smo veliki. Zaslužuju to naše države i naši narodi”.

,,Kao najmlađi Predsjednik Parlamenta u Evropi, kao predstavnik prve ekološke države na svijetu, koristim priliku da sa ovog mjesta pošaljem poruku citiranjem Žan Žak Rusoa, ,, Sve knjige sam zatvorio, a samo jedna će ostati svim očima otvorena za svagda, knjiga prirode”. Ostaje nada da ćemo pišući tu knjigu u vremenu koje je pred nama, ispisati nove stranice, zelene”, kazao je Bečić u završnom dijelu obraćanja.

Obraćajući se prisutnima, dodaju iz Skupštine, Bečić je podsjetio da je prije tri mjeseca Crnu Goru posjetio predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan, te najavio da “će našu zemlju za desetak dana posjetiti predsjednik Skupštine Turske, Mustafa Šentop.

U svijetlu dobrih odnosa dvije zemlje, napominju, Bečić je pozvao na dalje jačanje saradnje Crne Gore i Turske, ističući da je “današnji Samit odlična prilika za inteziviranje ekonomske saradnje pored itekako uspješne parlamentarne saradnje”.

“Peti istanbulski ekonomski samit je prilika da se ukaže na važnost zelene ekonomije za ciljeve održivog razvoja, a tokom susreta biće riječi o procesu promjene i transformacije – obnovljivoj energiji, o novoj ravnoteži u prekinutom lancu snabdijevanja u vrijeme pandemije kovida-19, ekoturizmu kao i o digitalizaciji prehrambene industrije”, dodaje se u saopštenju.

Bečić je bio uvodničar Samita, pored Abdulaha Degera koji je izvršni direktor Samita, ministra Uzbekisatana Ibrahima Abdurakhmonov, gradonačelnice Gazijantepa Fatima Šahin, guverner centralne banke Crne Gore Radoje Žugić kao i mnogi drugi.

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.