21.4.2024 13:41
Breaking News

BORBA ZA NOVE MEDALJE: Mediteranske igre u Mersinu

Tri puta manje crnogorskih sportista će nastupiti u Mersinu u odnosu na Peskaru, gdje je osvojeno sedam medalja.

Sedam medalja u Peskari, od čega dvije zlatne (uz dvije srebrne i tri bronzane), prije četiri godine, bile su veliki uspjeh. Očekivanja za Mediteranske igre u Mersinu (20. – 30. jun) su manja, malo ko i pominje medalje, iako je jasno da su rukometašice i džudista Srđan Mrvaljević glavni aduti.

Razlog je u suštini jednostavan – tri puta manje sportista nego na prethodnim Igrama, ukupno 39 u 11 sportova. U Peskari je bilo 108. Nastup na ovom takmičenju otkazali su teniserka Danka Kovinić i bokser Boško Drašković…

Mrvaljević, kome je, kako kaže, glavni cilj Svjetsko prvenstvo u Sloveniji, ističe da je za Mersin “malo podigao formu”.

“Mediteranske igre u džudu su izuzetno jake. U Peskari nijesam imao uspjeha, izgubio sam u prvom kolu. Nadam se da ću u Mersinu pružiti malo bolje borbe. Ako sve bude kako treba, moj cilj je medalja. Pored velesile Francuske, te Italije i Španije, u grčkoj reprezentaciji su sve Gruzijci, Turci su uglavnom Čečeni, Afrika, Alžir, Tunis, Maroko su jako dobri i spremni. Ali, ja sam vicešampion svijeta, sve njih sam „tukao“ i mogu sve da ih pobijedim, ali mogu i da izgubim. Vidjećemo”, rekao nam je Mrvaljević.

Osim Mrvaljevića, džudo će predstavljati i njegov mlađi kolega Nikola Gušić, pored selektora Rajka Mrvaljevića.

“Nakon Igara malih zemalja pripremao sam se u klubu, a prije toga sam odradio dva-tri kampa, tako da spreman dočekujem Mediteranske igre. Daću sve od sebe da državu i klub predstavim na najbolji mogući način. Ovo takmičenje nije naivno za džudiste, vrlo je jako, malo je slabije od Evropskog prvenstva, za ruske zemlje koje ne učestvuju. Ali, tu su Francuzi, Španci, Italijani, Slovenci, mnogo jaki Alžir, mnogo je evropskih i svjetskih prvaka. Očekujem da se prikažem u najboljem svijetlu, ali medalju na mogu da garantujem”, rekao je za “Vijesti” Gušić, kome su prioritet Evropsko prvenstvo u Sarajevu u septembru i Svjetsko prvenstvo u oktobru u Sloveniji.

Nakon odustajanja Draškovića, crnogorski boks će predstavljati mlađani Nikola Milačić i Alen Beganović (vodiće ih trener Dragan Đuričković), koji je prije četiri godine osvojio bronzu u Peskari, ali je nakon toga pauzirao tri i po godine.

“Već pola godine treniram svaki dan, skinuo sam kilažu koju sam bio u međuvremenu nabacio. Nadam se najboljem, imam iskustvo, dosta mečeva iza sebe. Bio bih zadovoljan da ponovo uzmem medalju”, rekao je “Vijestima” superteškaš Beganović.

Pored džudista i boksera, u avionu Montenegroerlajnza u prvoj “turi” za Istanbul danas su bile i rukometašice, streličari Jefto Bjelica, Nikola Vukčević i Pavle Radević, jedriličari Milivoj Dukić i Igor Les, uz trenera Vedrana Mandića, kao i rvač Rafael Samurgašev sa trenerom Majom Vicković.

Sjutra će na put paraolimpijac u plivanju Ilija Tadić i njegov trener Danijela Franeta, te strijelac Nikola Šaranović sa trenerom Stankom Labanom, a prekosjutra za Mersin idu rvači Mirjana Martinović i Vladimir Radosavljević.

Boćari Miroslav Petković i Dejan Stjepčević putuju 23. juna, dan kasnije idu atletičari Slađana Perunović i Danijel Furtula, dok će posljednji, 25. juna, na put krenuti karatisti Almir Cecunjanin, Marina Raković i Danilo Lučić, trener Dragoljub Fatić i sudija.

“Ove, treće po redu Mediteranske igre su za mene veliki izazov i želim da i po treći put osvojim medalju. Do sada sam dva puta bio u finalu, pa se nadam da će mi to poći za rukom i ovoga puta. Vjerujem da ću se popeti na najviši stepenik pobjedničkog postolja”, rekao je Almir Cecunjanin, aktuelni univertizetski prvak svijeta, koji je 2005. godine u španskoj Almeriji u dresu reprezentacije Jugoslavije i 2009. godine u Peskari u crnogorskom dresu osvojio srebrne medalje.

Crnogorski olimpijski komitet u Mersinu će predstavljati predsjednik Dušan Simonović, a osim šefa misije Predraga Marsenića, o sportistima će brinuti i Emir Bešlija i Zagorka Božović, te ljekarska ekipa, doktor Predrag Dabović i fizioterapeut Alen Pepić, dok će o zdravlju rukometašica posebnu brigu voditi Milanka Stanišić.

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.