14.6.2024 2:53
Breaking News

Cijela Turska će biti pokrivena željezničkom prugom

Zamjenik generalnog direktora Turskih državnih željeznica (TCDD), Ismail Murtazaoğlu, izjavio je da će svi dijelovi Turske biti povezani brzom željeznicom.
Pred željezničkim saobraćajem u Turskoj su gigantski koraci i projekti od nepojmljive važnosti. Turska će, naime, u predstojećem periodu dodatno ubrzati započete projekte s ciljem proširivanja željezničke mreže.
Istok i zapad, kao i sjever i jug Turske, biće spojeni brzom željezničkom prugom (YHT), što je i jedan od ciljeva turske vlade za 2023. godinu, potvrdio je zamjenik generalnog direktora TCDD, Ismail Murtazaoğlu.
Prema njegovim riječima, do sada je instalirana željeznička infrastruktura dužine 1520 kilometara, namijenjena brzim vozovima. Osim toga, u toku je konstrukcija dodatne željezničke pruge u dužini od hiljadu kilometara, a istovremeno teče i faza projektovanja dodatnih 12 hiljada kilometara brzotračne pruge.
Ministarstvo prometa će pokrenuti 13 tenderskih proceruda u 2016. i četiri u 2017. godini. Pretpostavlja se da će u željeznice do kraja 2015. godine biti uloženo oko 8,8 milijardi turskih lira.
Murtazaoğlu je otkrio i da je u planu željeznička linija koja će biti direktno povezana sa projektom izgradnje trećeg mosta preko Bosfora, u Istanbulu. Za taj projekat je u pripremi tenderska procedura. Murtazaoğlu je osim toga dao i nekoliko informacija o narednom periodu:
“Planirana je željeznička veza sa trećim mostom. Priprema tendera za izgradnju će se nastaviti, a jedan dio će biti spreman do kraja ove godine. Cijela linija Ankara-Sivas je u fazi izgradnje. Završeno je oko 150 kilometara pruge, od ukupne dužine od oko 405 kilometara. Pri kraju smo i sa zaključivanje tendera za liniju između Ankare i Kirikkalea, na dužini od 40 do 50 kilometara. “
Među ciljevima za 2023. godinu je i željeznička linija koja će spajati sjever i jug Turske, te linija koja će spavati zapadni i centralni dio Anadolije. Za te potrebe će biti razvijena željeznička mreža dužine najmanje 12 hiljada kilometara.
Murtazaoğlu je kazao da će 52 posto turskog stanovništa imati na raspolaganju brze i ekspresne vozove. “Moramo poboljšati postojeće linije. Bilo je pruga koje nisu održavane skoro 80 godina, pa smo ih renovirali. S time je počelo jačati i naše poslovanje.”
Ove godine će početi i tender za osiguravanje električnog napajanja linije koja će povezivati Yenişehir, u Bursi. Osim toga, nastaviće se radovim na projektu izgradnje željezničke infrastrukture na liniji Kayseri-Antalya, čiji završetak se očekuje u drugoj polovini 2017. godine.
Murtazaoğlu je na kraju kazao kako se Turska nalazi u sred “teretnog koridora” i uz ulaganja u infrastrukturu može ostvariti značajan profit, zahvaljujući njenom geografskom položaju.
TRT Bosanski

Check Also

Burhan Genç: Turske investicije u Crnoj Gori neprekidno rastu posljednjih godina

Crna Gora možda ima manju veličinu tržišta, ali ima strateški položaj kao ulazna kapija ka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.