26.9.2023 15:06
Breaking News

Samit G20 u Antaliji

U Antaliji u Turskoj danas počinje Samit Lidera G20 koji će okupiti najviše zvaničnike 20 najrazvijenijih zemalja današnjice, kao i lidere zemalja zvanica i međunarodnih organizacija.

 Na dvodnevnom samitu, koji će biti održan u turističkom dragulju Antalije Beleku, okupit će se više od 10.000 učesnika,  a dešavanja na samitu i njegovim marginama će pratiti 2.469 akreditiranih novinara.

 Anadolu Agency je medijski domaćin zadužen za distribuciju materijala sa ovog eminentnog skupa.

 Pored zemalja članica G20, na Samit u Antaliji su pozvani i lideri Azerbejdžana, Španije, Malezije, Senegala, Singapura, Zimbabvea kao i nekoliko važnih međunarodnih organizacija među kojima su i Ujedinjeni narodi.

 Ovogodišnji Samit ima tri osnovne teme: „Uključenost, investicije i aplikacije“, a riječ je o temama koje zagovara Republika Turska kao domaćin Samita i predsjedatelj grupe G20.

 – Brojni sastanci na marginama Samita –

 U okviru dijaloga o pomenutim temama pokušat će se iznaći načini za intenziviranje dijaloga i saradnje razvijenih zemalja G20 sa zemljama u razvoju i manje razvijenim državama, jačanja uzajamnih investicija i implementacije dogovorenog.

 Domaćin Samita, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, danas će ugostiti sve učesnike, od kojih je većina već stigla u Antaliju, na radnom ručku. Lideri će tu priliku iskoristiti za razgovor o pitanju razvoja i klimatskih promjena.

 Erdogan će tokom dana na marginama Samita održati i niz bilateralnih sastanaka, a između ostalih, sastat će se sa američkim i ruskim kolegama Barackom Obamom i Vladimirom Putinom, kao i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

 Na ovogodišnjem sastanku će biti održan i skup Žene G20 (W20), grupe koja je nedavno formirana na inicijativu Turske, a s ciljem konkretnije borbe za spolnu jednakopravnost u društvu.

 Supruga turskog predsjednika Emine Erdogan će otvoriti prvi skup grupeW20 pod naslovom Panel o ženama izbjeglicama. Sve supruge predsjednika i premijera zemalja G20 večeras će se okupiti na radnoj večeri.

 Nakon svečanog prijema kod turskog premijera Ahmeta Davutoglua, učesnici Samita će na radnoj večeri razgovarati o globalnim pitanjima terorizma i izbjeglica.

 Drugog dana Samita lideri G20 će razgovarati o „jačanju otpornosti“ u kontekstu ekonomske i finansijske stabilnosti. Globalna pitanja poreskih nameta, brba protiv korupcije i reforme Međunarodnog monetarnog fonda su neke od podtema.

 – Razgovori o ekonomskoj i finansijskoj stabilnosti –

 Tokom sutrašnjeg radnog ručka će biti razgovarano o pitanjima trgovine i energetike, a planirano je i usvajanje akcionog plana koji će konkretizirati neke od mjera.

 Na kraju Samita će predsjednik Kine Xi Jinping predstaviti planove Kine kao novog predsjedatelja grupe i najaviti naredni samit u Pekingu.

 Rezultate Samita u Antaliji će javnosti predstaviti turski predsjednik Erdogan na posebnoj konferenciji za novinare.

 U Antaliju su već stigli lideri većine zemalja učesnica Samita, među kojima i američki predsjednik Obama, ruski predsjednik Putin, japanski premijer Shinzo Abe, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon.

 Samit u Antaliji održava se dva dana nakon terorističkog napada u Parizu, u kojem je poginulo, prema dosadašnjim informacijama, 129 osoba, a na stotine je ranjenih. Zbog napada u Francuskoj je proglašeno vanredno stanje i trodnevna žalost, a predsjednik Francois Hollande otkazao je dolazak na Samit G20.

 TRT Bosanski

(AA)

Check Also

Novosti iz Acibadema

forMRIdian donosi jasne prednosti svim pacijentima oboljelim od raka prostate Acıbadem, predstavlja vodeću zdravstvenu grupaciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.