16.7.2024 6:07
Breaking News

Crna Gora: Povodom Nacionalnog dana pošumljavanja posađeno hiljadu sadnica maslina

Kampanju “Dah za budućnost” u okolini Podgorice simbolično započeli ambasadorka Republike Turske Sengul Ozan, reis Islamske zajednice u Crnog Gori Rifat ef. Fejzić i potpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović

Podgorica

Hiljadu stabla maslina posađeno je u Podgorici u okviru kampanje “Dah za budućnost”, koja je pokrenuta pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Turske Redžepa Tayypa Erdogana, javlja Anadolu Agency (AA).

Akciju sadnje maslina u Podgorici su simbolično započeli ambasadorka Republike Turske Songul Ozan, reis Islamske zajednice u Crnog Gori Rifat ef. Fejzić i potpredsjednik Vlade Crne Gore Rafet Husović. Masline su posađene na zemljištu koje pripada Islamskoj zajednici u Crnoj Gori.

Ambasadorka Ozan kazala je ove godine planirano da se u 81 gradu u Turskoj i inostranstvu zasadi 83 miliona sadnica.

“Danas kada je pandemija opkolila čitav svijet, ova akcija nas podsjeća na to koliko je zapravo važno čuvati okoliš, koliko su važna stabla i dah. Crna Gora po prvi put učestvuje u ovoj akciji. Odlučili smo da zasadimo 1.000 sadnica maslina u Tuzima. Sadnice su nabavljene zahvaljujući TIKA. Ove sadnice će, ako Bog da, živjeti stotinama godina. Podsjećati će nas na današnji datum. Ovo je jako važan projekat koji će obezbijediti čišći zrak, ali i podstaći proizvodnju maslina”, kazala je Ozan.

Kampanja “Dah za budućnost“ pokrenuta je povodom 11. novembra, Nacionalnog dana pošumljavnja, i obuhvata istovremenu sadnju sadnica u Turskoj i 25 drugih država. Kampanja je pokrenuta pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Republike Turske, Generalne direkcije za šumarstvo, Ministarstva vanjskih poslova i Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić kazao je da je ta vjerska zajednica ustupila zemljište za sadnju maslina, jer time želi da ukaže na značaj ekologije u crnogorskom društvu.

“S aspekta naše vjere ekologija ima posebno mjesto u preporukama našeg poslanika Muhameda koji je rekao ‘kada biste znali da će sutra biti apokalipsa i nestanak ovoga svijeta, a u ruci imate sadnicu, vi iskoristite i zasadite je. Mi smo zasadili ovdje hiljadu sadnica”, kazao je Fejzić.

U okviru kampanje Nacionalnog dana pošumljavanja, sadnice su u regionu posađene u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Albaniji. Kako navode organizatori, cilj akcije je da se na mjestima sadnje spriječi erozija tla, poveća obim šuma i poboljša tekstura zemljišta. Time se građanima pomaže da žive u zdravijem i zelenijem okruženju.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider Bošnjake stranke Rafet Husović kazao je da će akcija imati značaj za lokalnu zajednicu.

“Danas kada u svijetu pa i u Crnoj Gori imamo COVID19 krizu s kojom teško izlazimo na kraj, evo i nešto lijepo da se desi i da “Dah za budućnost” definitivno počne i odavde. Ovo je prvi put da se organizuje u Crnoj Gori i očekujemo da ovakvih manifestacija bude sve više. Pa da i mi sami pokrenemo nešto na ovakav ili sličan način“, kazao je Husović.

Organizatori su kazali da projekat podržava i proizvodnju meda zahvaljujući cvjetnim vrstama i aromatičnim biljkama.

AA

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.