19.4.2024 23:20
Breaking News

Crnogorska delegacija u Turskoj: Berane i Adana jačaju saradnju

Delegacija Crne Gore boravila je u petodnevnoj posjeti Adani, u Turskoj, a tom prilikom potpisan je i Sporazum o saradnji između Opštine Berane i gradske opštine Karaisali.

Kako je saopšteno iz Opštine Berane, delegaciju na čelu sa predsjednikom opštine Berane Dragoslavom Šćekićem, a u sastavu direktor Direkcije za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Miroslav Šćepanović, predstavnik Uprave za dijasporu Zoran Đukanović, potpredsjednik opštine Berane Rade Kljajić i beranski privrednici Alen Korać i Slavko Šćekić, dočekali su naš ambasador u Turskoj Branko Milić i sekretarka Ambasade Jovana Krivokapić.

Tom prilikom, Šćekić i predsjednik opštine Karaisali Sadetin Aslan, u prisustvu gradonačelnika Adane Huseina Sozlua, potpisali su Sporazum o saradnji između Opštine Berane i gradske opštine Grada Adane, Karaisali, kojim je predviđena široka saradnja u oblasti ekonomije, kulture, sporta i privrede.

Kako se navodi u saopštenju, dogovorena je i uzvratna posjeta za mjesec jul, kada će delagacija Adane posjetiti Berane, nakon čega će biti jasnija eventualna polja za investiranje i razvoj malog i srednjeg biznisa.

Inicijativu za sklapanje saradnje između Berana i Adane inicirali su Bedri Gul-Muković koji je Koordinator kontinenta AZİJE za iseljenike iz Crne Gore i Predsjednik Udruženja Iseljenika iz Crne Gore u Adani Züleyha Ozbek Hasanbegović.

Delegacija Berana obišla je Berzu robe i novca grada Adane, čiji godišnji profit iznosi šest miliona lira, gdje se sastala sa direktorom Berze Šahinom Bilgićem i njegovim saradnicima.

Posjećena je i Privredna komora, gdje se delegacija Berana susrela sa predsjednikom Zeki Kivanćom i gdje su prezentovani privredni potencijali Adane, Crne Gore i Berana, a tokom tih susreta predstavljene su i mogućnosti za ulaganje u privredu Crne Gore i opštine Berane.

Delegacija je potom posjetila Industrijsku komoru grada Adane, gdje su sa predsjednikom Trgovinske komore Atilom Menevše razgovarali o potencijalima i resursima kojima raspolažu Opština Berane i Crna Gora, a sve u cilju postizanja snažnije ekonomske saradnje između opštine Berane i grada Adana, odnosno Crne Gore i Turske.

Potom je naša delegacija posjetila i Guvernera grada Adane Mustafu Bujuk, pa su, tom prilikom, Šćekić i Milić razgovarali o jubileju povodom deset godina od nezavisnosti Crne Gore koji se ove godine obilježava, kao i desetogodišnjici ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Turske, te bogatoj istoriji dvije države.

Tokom drugog dana, naša delegacija posjetila je gradsku opštinu Karaisali, gdje su bliže upoznati sa privrednim, turističkim, hidro i drugim potencijalima te turske opštine.

Narednog dana obišli su kulturno- istorijske spomenike koji se nalaze u opštini Džeihan, te se susreli sa predsjednikom pomenute opštine Alemdarom Ozturkom i njegovim saradnicima.

Potom je delegacija Crne Gore posjetila primorsku opštinu Jumurtalik a i tom prilikom su, takođe, razmijenjene informacije o opštinama i potencijalima Crne Gore i Berana u oblasti turističke privrede.

Predstavnici opštine Berane sa domaćinima su razmijenili i prigodne poklone.

www.cdm.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

One comment

  1. Prije nego objavite ovakve informacije trebali bi ste se konsultovati sa Bosnjacima iz Berana da vidite kako zive i sta ce oni imati od jacanja ove saradnje. Samo da podijelim sa vama informaiciju, koju lako mozete provjeriti, da je taj isti predsjednik Šćekić bio nosilac liste na lokalnim izborima u Beranama prije dvije godine. Njegove pristalice su slavile pobjedu skandiranjem “selite se Turci” i slicno, tako da je on najmanje pozvan da uspostavlja saradnju sa Turskom. Sada se predstavlja demokratom, a za poslednje dvije godine od kada je na vlasti ni jedan Bosnjak/Musliman nije zaposljen u lokalnoj upravi Berana ni u javnim preduzecima, iako nas je bilo oko 15 % na zadnjem popisu. A da ne govorim o iseljavanju Bosnjaka/Muslimana iz Berana za prethodne dvije godine. Prenosenjem ovakvih informacija i oragnizovanjem ovakvih susrerta direktno stavljate prst u oko nama preostalim Bosnjacima/Muslimanima u Beranama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.