26.5.2024 14:55
Breaking News

Turskoj se krajem juna ukidaju vize za EU

Evropska komisija je danas saopštila da će 4. maja predložiti uvođenje bezviznog režima za građane Turske od kraja juna, ali ako zvanična Ankara ispuni preostale uslove.

Zastave Turske i EU

U prvom izvještaju EK o primjeni sporazuma Evropske unije i Turske od 18. marta za smanjenje priliva migranata se navodi da je ostvaren dobar napredak, ali je potrebno više resursa i posvećenosti kako bi se na održiv način sprovodilo vraćanje migranata iz Grčke u Tursku, kao i direktni transfer sirijskih izbjeglica iz Turske u Evropu, prenio je Reuters.

Komisija nije navela koliko od 72 uslova za viznu liberalizaciju Turska još treba da ispuni, ali je ukazala na nekoliko područja na kojima još ima posla.

U izvještaju se navodi da su među problematičnim područjima zastoj u obradi zahtjeva za azil, omogućavanje zakonskog pristupa tržištu rada za sve izbjeglice, pooštravanje viznih uslova za zemlje sa visokim rizikom od migracija, preduzimanje neophodnih koraka za poštovanje osnovnih ljudskih prava i okončanje diskriminacije protiv građana članice EU Kipra, koju zvanična Atina ne priznaje.

EK je takođe apelovala na Tursku da unaprijedi readmisiju građana te zemlje i državljana trećih zemalja iz svih članica EU, kako bi se od 1. juna Sporazum EU i Turske o readmisiji u potpunosti poštovao.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu je juče rekao da Ankara ispunjava sve uslove sporazuma sa EU od marta i da će, ako Evropa ne ispuni svoj dio dogovora, Turska prestati da ispunjava preuzete obaveze.

Predsjednik Komisije Žan-Klod Junker je nakon sastanka sa Davutogluom sinoć u Strazburu istakao da kriterijumi za viznu liberalizaciju neće biti ublaženi.

Da bi stupio na snagu, predlog uvođenja bezviznog režima za Tursku treba da odobri većina članica EU i većina poslanika Evropskog parlamenta. Ipak, taj predlog se smatra kontroverznim u Njemačkoj i Francuskoj, gdje se mnogi plaše da će doći do velikog priliva turskih migranata, iako im uvođenje bezviznog režima ne bi omogućilo rad niti boravak duži od tri mjeseca u EU.

www.cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.