25.5.2024 4:55
Breaking News

Crnogorski ljekari zadovoljni edukacijom u Turskoj

Pet ljekara iz Kliničkog centra Crne Gore boravilo je od 16.do 27. oktobra u najstarijoj turskoj bolnici „Numune“ u Ankari, i to: Violeta Šanović i Alma Kalač sa Klinike za anesteziju u cilju edukacije iz oblasti regionalne anestezije i fiberendoskopije, Aleksandar Jušković sa Klinike za ortopediju u cilju edukacije iz hirurgije kičme, Dragan Šarić sa Hirurške klinike u cilju edukacije iz hirurgije jetre i Predrag Bajić, sa Hirurške klinike u cilju edukacije iz laparoskopske hirurgije jetre.

 Ministar zdravlja Kenan Hrapović razgovarao je danas sa njima a sastanku je prisustvovao ambasador Turske u Crnoj Gori, NJ.E. Serhat Galip, uz čiju je podršku i realizovan odlazak crnogorskih ljekara u tu zemlju, a u okviru projekta Kontiunirane medicinske edukacije, koji sprovodi Ministarstvo zdravlja.

Hrapović je pohvalio napore turske ambasade prilikom organizovanja edukacije i zahvalio se ambasadoru Galipu u ime zdravstvenog sistema što je Vlada republike Turske obezbijedila boravak naših ljakara i edukaciju u ovom renomiranom zdravstvenom centru.

On je istakao da je odlazak ljekara početak saradnje dvije zemlje na ovom polju, koja će u narednom periodu biti intenzivirana. Planirano je da sličan sistem edukacije u Turskoj pohađa još 120 crnogorskih ljekara.

Ljekari koji su bili na edukaciji prenijeli su pozivitne utiske ministru Hrapoviću, koji je rekao da se u kontinuitetu radi na nabavci medicinske opreme i tehnološkom osavremenjavanju koje će omogućiti da stečena znanja primijene i u Crnoj Gori.

 Predrag Bajić je, uz zahvalnost ministru zdravlja i ambasadoru Turske, istakao značaj projekta i naglasio da bi savremena laparoskopska hirurgija, kakva se primjenjuje u Turskoj, dugoročno donijela značajne benefite za crnogorski zdravstveni sistem i njene građane.

“Biti u toku sa savremenim medinickim trendovima cilj je kojem teži crnogorski zdravstveni sistem, a ovakvi edukativni programi značajno doprinose unapređenju zdravstva. Stečena iskustva rado ćemo podijeliti sa ostalim kolegama“, rekla je Violeta Šanović.

Boravak ljekara u Turskoj dio je projekta Kontinuirane medicinske edukacije, za koji je država ove godine izdvojila 700 hiljada eura.

 

www.cdm.me

Foto: http://www.nationsonline.org

Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.