20.7.2024 14:34
Breaking News

Policije Crne Gore i Turske nastaviće uspješnu saradnju

Uzajamna podrška i razumijevanje između Crne Gore i Turske doprinose kvalitetnoj i dinamičnoj saradnji dvije zemlje na planu bezbjednosti i policijskih poslova, saopšteno je sa današnjeg sastanka ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića sa delegacijom Uprave policije Turske koju je predvodio direktor te institucije Selami Altinok.

 Kako navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova, sastanak je bio prilika da se sagovornici osvrnu na konkretna zajednička djelovanja dvije policije na regionalnom i međunarodnom planu, naročito u dijelu razmjene informacija i operativnih podataka između crnogorskog i turskog INTERPOL-a.

“Kao veoma značajna aktivnost istaknuta je i saradnja službi na planu očuvanja bezbjednosti granica u odgovoru na izazove migrantske krize, kao i zajednička posvećenost dvije zemlje u pogledu borbe protiv terorizma kao globalnog fenomena”, dodaju oni.

Ovom prilikom Nuhodžič i Stojanović iskazali su zahvalnost turskim kolegama na kontinuiranoj podršci u vidu obuka i donacija, što je umnogome doprinijelo podizanju kvaliteta uslova rada i unapređenju znanja i vještina crnogorskih policajaca.

“U ovom segmentu naročito je prepoznata uloga Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA), posredstvom koje su, u najvećem dijelu, aktivnosti na ovom planu i realizovane”, navode iz ministarstva.

Na sastanku kojem je prisustvovao i ambasador te zemlje u Crnoj Gori Serhat Galip, Nuhodžić je ocijenio da je Turska dala značajan doprinos i pružila podršku integracionim procesima Crne Gore u NATO, dodajući da na širem društvenom planu u narednom periodu saradnju treba usmjeravati i na jačanje ekonomskih i kulturnih veza dva naroda.

 Iz ministarstva dodaju da je direktor Uprave policije Turske Selami Altinok poručio je da će ova zemlja na polju  bezbjednosti i policijskih poslova i u narednom periodu nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori.

“Govoreći o zajedničkim izazovima na planu borbe protiv organizovanog kriminala, krijumčarenja narkotika, terorizma i drugih bezbjednosnih izazova, sagovornici su zajednički ocijenili da se združenim snagama i djelovanjem može obezbijediti najbolji odgovor i preduprijetiti nezakonito djelovanje kriminalnih aktera”, kaže se u saopštenju.

Kontinuitet saradnje na planu razmjene iskustava, edukacije i obuka za policajce biće nastavljen i u narednom periodu, a kroz nove inicijative zajednički će se raditi i na unapređenju u oblasti vanrednih situacija i odgovora u slučaju elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa, poručeno je sa današnjeg sastanka.

 

www.cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.