18.4.2024 0:33
Breaking News

Delegacija Uprave za dijasporu posjetila iseljeničko udruženje u Istanbulu

  1. februara 2018. godine, mr Predrag Mitrović, direktor Uprave za dijasporu i Zoran Đukanović, šef Odsjeka za istraživačko informativne poslove i evidenciju iseljenika, posjetili su naše iseljeničko udruženje u Istanbulu. U udruženju je goste srdačno primio predsjednik udruženja Redžep Sandžaktar sa saradnicima. Takođe, sastanku su prisustvovali i ambasador Crne Gore u Turskoj Branko Milić i generalni direktor za konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore Selim Lika.

Nakon izraza dobrodošlice predsjednika Sandžaktara, direktor Mitrović je zahvalio na toplom prijemu i prilici za druženje i razgovor o daljoj saradnji. Izložio je prisutnima aktuelne aktivnosti

 Uprave za dijasporu, apostrofirajući rad na izmjeni i dopuni Zakona o saradnji sa iseljenicima, koji je predvidio značajne izmjene, pogotovo u dijelu načina izbora članova Savjeta za saradnju sa iseljenicima, početak izdavanja iseljeničkih knjižica, kao i skori početak vođenja evidencije cjelokupnog iseljeništva, aplikacije koja je donacija jedne makedonske firme.

Selim Lika je izvijestio o Konzlarnim danima koji su se prethodnog dana održali u Istanbulu, i najavio otvaranje Generalnog konzulata Crne Gore u Istanbulu do kraja ove godine. Iznio je podatak da je dosad ukupno 529 kompanija iz Turske prisutno u Crnoj Gori, a neke od njih su realizovale veoma značajne investicije. Pomenuo je i uvođenje teretnog vozila koje će služiti kao pokretni punkt za obavljanje konzularnih poslova.

Ambasador Milić je iznio izvanredna iskustva iz boravka u republici Turskoj. Naši međusobni odnosi su puni obostranog razumijevanja. Naročito je naglasio veliku privrženost i ljubav našeg iseljeništva u Turskoj prema svojoj Crnoj Gori. Istakao je da je dijaspora neosporno razvojni potencijal Crne Gore.

Razgovaralo se puno o načinu apliciranja za iseljeničku knjižicu i brojnim iseljenicima koji su bili na sastanku objašnjena je detaljno tehnička procedura apliciranja. Z. Đukanović je istakao, prije svega, emotivni značaj iseljeničke knjižice i ono što ona znači kao dokument i dokaz da iseljenik pripada Crnoj Gori kao državi porijekla.

Sastanak je protekao u vrlo prijateljskoj atmosferi uz ukupno uvažavanje delegacije Crne Gore od strane našeg iseljeništva, koje po mnogo čemu može služiti kao primjer dobre organizovanosti i saradnje sa matičnom državom.

http://www.dijaspora.mvpei.gov.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.