19.4.2024 23:14
Breaking News

URUČENA PRVA ISELJENIČKA KNJIŽICA U CRNOGORSKOJ SOBI U GRADU KIRKLARELI U TURSKOJ

Dana 27. februara 2018. godine, tokom zvaničnog sastanka direktora Uprave za dijasporu mr Predraga Mitrovića i gradonačelnika grada Kirklarelija u R. Turskoj Mehmeta Kesimoglua, svečano je uručena prva iseljenička knjižica našem iseljeniku iz Istanbula Bedriju Gulu, koji je ujedno i član Savjeta za saradnju sa iseljenicima iz reda iseljenika iz R. Turske.

Na poziv gradonačelnika grada Kirklarelija g. Kesimoglua, direktor Mitrović i šef Odsjeka za informativno izdavačke poslove i evidenciju iseljenika Zoran Đukanović borave u zvaničnoj posjeti ovom gradu, kako u cilju ostvarivanja buduće saradnje sa ovom opštinom, tako i povodom projekta Crnogorske sobe u čijoj je realizaciji učestvovala Uprava za dijasporu. Osim predstavnika Uprave prisustvovao je i direktor Agencije Crne Gore za promociju stranih investicija Miloš Jovanović.

Crnogorska soba nedavno je otvorena u okviru Gradske kulturne kuće „ Ali Riza Efendi City Culture House“ u opštini Kirklareli i u njoj su izložena specifična obilježja kulture i tradicije Crne Gore.

Direktor Uprave zahvalio se domaćinima na pozivu i pozdravio realizaciju projekta Crnogorske sobe u čijem je otvaranju naročit doprinos dala sama Opština, kao i predstavnici naše iseljeničke zajednice u R. Turskoj.

Bedri Gul kojem je svečano uručena prva iseljenička knjižica, istaknuti je predstavnik naših iseljenika i inicijator brojnih projekata između R. Turske i Crne Gore. U skladu sa obavezom koja proističe iz Zakona o saradnji sa iseljenicima („Službeni list CG“, broj 47/15, član 36) i Odluke o obrascu zahtjeva, izgledu i sadržaju iseljeničke knjižice („Službeni list Crne Gore“, broj 4/2017), Uprava za dijasporu je zvanično  započela izdavanje iseljeničkih knjižica, koje će služiti za identifikaciju iseljenika za vrijeme njihovog boravka u Crnoj Gori i u druge se svrhe ne mogu koristiti.

Pravo na izdavanje iseljeničke knjižice imaju samo lica koja nijesu državljani Crne Gore. Iseljenička knjižica može se izdati i članovima uže porodice, i predstavlja svojevrsnu emotivnu vezu sa matičnom zemljom ili zemljom porijekla iseljenika.

Upravi za dijasporu, koja je 20. februara započela izdavanje iseljeničkih knjižica, svakodnevno pristiže veliki broj zahtjeva naših iseljenika iz svih krajeva svijeta.

 

http://www.dijaspora.mvpei.gov.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.