14.7.2024 3:01
Breaking News

Dogovoren veći broj stipendija za studiranje u Turskoj

Povećaće se broj stipendija Vlade Republike Turske za crnogorske studente, dok će Ministarstvo prosvjete utvrđivati oblasti za koje će se stipendije dodjeljivati, u skladu sa potrebama obrazovnog sistema i tržišta rada.

To je zaključeno na današnjem sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića sa ministrom nacionalnog obrazovanja Turske Ismetom Jilmazom u Ankari. Sastanak je održan u okviru dvodnevne posjete delegacije Vlade Crne Gore Republici Turskoj, sa ciljem održavanja 4. crnogorsko-turske Mješovite komisije za ekonomsku saradnju.

Na sastanku dva ministra je izraženo zadovoljstvo trenutnom saradnjom u oblasti obrazovanja, uz želju da se ista intenzivira. Dogovoreno je i da resori razmijene iskustva u oblasti dualnog obrazovanja, a otvorena je i mogućnost da naši učenici iz pojedinih oblasti obave praksu kod poslodavaca u Turskoj. Naime, Crna Gora je ove godine, nakon gotovo decenije, ponovo uspostavila sistem učenja i prakse kod renomiranih crnogorskih poslodavaca, dok ovaj vid obrazovanja Turska već duži period realizuje.

Takođe, u narednom periodu intenziviraće se rad u oblasti međusobnog priznavanja obrazovnih isprava, a dogovorene su i aktivnosti na razmjeni ne samo studenata već i zaposlenih u obrazovanju, kao i pripremi zajedničkih projekata.

Kako će narednih dana stupiti na snagu i Memorandum između Republike Turske i Crne Gore o saradnji u oblasti obrazovanja, čiju realizaciju će pratiti mješovita komisija koja će ubrzo biti formirana, sastanak je zaključen saglasnošu da postoje svi preduslovi za dodatno jačanje partnerstva dvije zemlje u ovoj oblasti.

Portalanalitika.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.