29.9.2023 15:32
Breaking News

Dogovorene specijalizacije crnogorskih ljekara u Turskoj

Ministar zdravlja Kenan Hrapović, u okviru dvodnevne posjete delegacije Vlade Crne Gore toj zemlji, povodom održavanja četvrte sjednice crnogorsko-turske Mješovite komisije za ekonomsku saradnju, sastao se sa ministrom zdravlja  Turske, Ahmetom Demircanom sa kojim su dogovorene specijalizacije crnogorskih ljekara u Turskoj.

Ministri su se saglasili da odnosi Crne Gore i Turske napreduju na privrednom, društvenom i političkom planu, što predstavlja dobar osnov za nadgradnju i u zdravstvenom sistemu.

Hrapović i Demircanu dogovorili su formiranje mješovite radne grupe, koja će raditi na projektima iz oblasti zdravstva i medicinskih nauka, saglasno Sporazumu između Vlada dvije države iz 2014.godine.

Dogovoreno je i da se saradnja na polju edukacije u narednom periodu intenzivira.

Hrapović je zahvalio turskom kolegi što je, uz podršku Ambasade Republike Turske u Crnoj Gori, prošlog mjeseca pet crnogorskih ljekara boravilo u najstarijoj turskoj bolnici “Numune” u Ankari i edukovalo se iz pet oblasti medicine.

Takođe, dva Ministarstva radiće na uspostavljanju saradnje između fakulteta u Crnoj Gori i Republici Turskoj iz medicine, farmacije i stomatologije, u oblasti specijalizacija naših ljekara.

 Razgovarano je i o pružanju zdravstvenih usluga i realizaciji projekata iz oblasti zdravstva, kroz model privatno javnog partnerstva (PJP), pa su Demircanu i Hrapović dogovorili da Turska Crnoj Gori ustupi zakonsku regulativu koja uređuje oblast PJP u zdravstvu. Dogovreno je i da Crnu Goru posjete stručnjacı iz Turske i pomognu u implementaciji modela nabavke medicinske opreme i izgradnje objekata zdravstvenih ustanova u Crnoj Gorı.

“Budući da je zdravstveni turizam jedno od opredjeljenja Vlade Crne Gore i da može značajno doprinijeti rastu investicija u našoj zemljı, Republika Turska je iskazala spremnost da podijeli sa nama iskustva u ovoj oblasti, kako bi se unaprijedila ukupna ponuda zdravstvenog turizma Crne Gore”, kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Sve navedene oblasti saradnje biće predmet rada mješovitog tima, koji će definisati aktivnosti, dinamiku njihovog sprovođenja i pratiti njihovu realizaciju u cilju unaprjeđenja dalje saradnje naše dvije države.

www.cdm.me

Check Also

Novosti iz Acibadema

forMRIdian donosi jasne prednosti svim pacijentima oboljelim od raka prostate Acıbadem, predstavlja vodeću zdravstvenu grupaciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.