23.4.2024 8:59
Breaking News

Erdogan uskoro dolazi u Crnu Goru

Erdogan je saopštio da će prilikom posjete Crnoj Gori organizovati bizniz forum na predsjedničkom nivou

Turski predsjednik, Redžep Tajip Erdogan, potvrdio je predsjedniku Crne Gore, Filipu Vujanoviću, da će u najskorije vrijeme posjetiti Crnu Goru.

“Predsjednik Vujanović je iskazao posebno zadovoljstvo sastankom sa Predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Bio je to otvoren, srdačan i vrlo konstruktivan razgovor i potvrda kontinuiteta veoma sadržajnih i intezivnih odnosa dvije države”, navodi se u saopštenju Vujanovićevog kabineta.

Vujanović iskazao poštovanje za pomoć koju Crna Gora dobija od Turske u evropskim i evroatlanskim integracijama.

“Posebno za značajnu pomoć u evroatlanskim integracijama, koja je ove godine veoma značajna, i kroz intezivirani i fokusirani dijalog sa NATO-m treba da dovede do odluke o pozivu za članstvo u NATO”, piše u saopštenju.

Erdogan je saopštio da će prilikom posjete Crnoj Gori organizovati bizniz forum na predsjedničkom nivou.

Vujanović i Erdogan su su razgovarali o angažmanu turskih kompanija u energetskom sektoru.

“Shodno dogovoru između Crne Gore, Slovenije i Turske o mogućnosti da se iskoriste, prije svega hidropotencijali Crne Gore, iznad svega na Komarnici i na rijeci Morači, i da kroz trojni angažman Crne Gore, Turske i Slovenije obezbijedimo što skoriju realizaciju ta dva velika hidro-energetska projekta”, navodi se.

Takođe su razgovarali i o mogućnosti ogromnih resursa rudnika Maoče u Pljevljima i interesovanju Turske za taj termoenergetski resurs.

Filip Vujanović, Redžep tajip Erdogan

Vujanović i Erdogan su saglasni da treba afirmisati jako dobru saradnju u svim oblastima, a opredijelili su se da se posebno afirmiše saradnja u oblasti kulture.

Navodi se da je Vujanović iskazao posebno poštovanje za ono što turska Agencija za međunarodni razvoj i koordinaciju TIKA čini u Crnoj Gori za brojne projekte koji se realizuju u interesu svih građana Crne Gore u svim opštinama, a i za brojne projekte koji povezuju Crnu Goru i Tursku.

“Crna Gora je imala visoko razumijevanje od predsjednika Turske za njenu politiku afirmacije multinacionalnih i multivjerskih odnosa. U Turskoj se Crna Gora prepoznaje kao država harmonije i kao država u kojoj je multinacionalni i multivjerski sklad njena posebna vrijednost”, navodi se.

www.vijesti.me

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.