16.4.2024 3:51
Breaking News

Evropa i Azija se povezuju na još jednog tački: Postavljeni temelji mosta ”Canakkale 1915”

Most čiji će raspon između dva betonska nosača iznositi 2.023 metra trebao bi biti otvoren 2023. godine, kada će biti obilježena 100. godišnjica od osnivanja Republike Turske

CANAKKALE (AA) – U Canakkaleu, na sjeverozapadu Turske postavljeni su temelji mosta ”Canakkale 1915.” i autoputa Malkara-Canakkale, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Turske Binali Yildirim, njegov zamjenik Numan Kurtulmus, ministar komunikacija, pomorstva i saobraćaja Ahmet Arslan te drugi zvaničnici položili su kamen temeljac za most preko Dardanela. Tom prilikom položena je i vremenska kapsula u koju su stavljeni novac i poruka.

Ovo je prvi viseći most na Dardanelima, te peti u regiji Marmara, a sastojat će se od šest traka, po tri u svakom pravcu.

Planirano je da Most Canakkale 1915. bude otvoren 2023. godine, kada će biti obilježena 100. godišnjica osnivanja Republike Turske.

Most, koji je jedan od mnogih turskih megaprojekata povezivat će na još jednoj tački Evropu i Aziju. Vrijednost projekta procjenjuje se na deset milijardi lira (oko 2,566 milijardi eura).

Most je dug 3.860 metara, odnosno duži od pet kilometara uključujući i vijadukte. Raspon između dva stuba bit će 2.023 metra, simbolično za obilježavanje 100. godišnjice 2023. godine.

Po završetku radova bit će most sa najdužim rasponom između betonskih nosača.

AA

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.