17.4.2024 23:14
Breaking News

FEJZIĆ: Erdogan na otvaranju Islamskog centra u Baru

Turska koju sam ja znao tokom 90-ih godina i ova današnja Turska su potpuno različite zemlje. To se ogleda u napretku zemlje, u razvoju. Tom ekonomskom razvoju nesumnjivo je doprinijela aktuelna vlast predvođena premijerom Erdoganom, a očekujemo njegov dolazak u Crnu Goru u aprilu, kazao je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić u intervjuu za Anadoliju, prenosi portal CdM.

Fejzić kaže da u svijetu postoje zemlje i pojedinci kojima ne odgovara uspješna Republika Turska. Premijera ove zemlje Redžepa Tajipa Erdogana smatra najvećim demokratom u istoriji nove Turske. Očekuje dolazak turskog premijera u Bar na otvaranje Islamskog centra u aprilu.

„Turska koju sam ja znao tokom 90-ih godina i ova današnja Turska su potpuno različite zemlje. To se ogleda u napretku zemlje, u razvoju. Tom ekonomskom razvoju nesumnjivo je doprinijela aktuelna vlast predvođena premijerom Erdoganom“, kaže Fejzić.

Sjeća se vremena svog boravka na studiju u Turskoj. Kaže da je uspjeh koji je napravila Erdoganova Vlada za svaki respekt.

„Njegov uspjeh je veći ako se zna da Turska bilježi ekonomski rast u trenutku kada svijet nalazi u finansijskoj krizi. Ono što je Erdogan uradio je za svaki respekt. Turska je na svjetski strateški bitnom procesu. Ona je most između Evrope i Azije. Vjerovatno da u svijetu postoje oni kojima ne odgovara jaka Turska. Većini odgovara Turska kao partner, ali da bude zavistan partner. Međutim, Turska svojim razvojem pokazuje da može da razvija ne samo sebe već i ostale zemlje kojima je pomoć potrebna. Erdogan je napravio rezultat koji je nevjerovatan. Od zemlje koja je išla ka dužničkom ropstvu doveo je Tursku u situaciju da je to zemlja bez duga, koja čak nudi i pozajmice“, kaže Fejzić.

Zabrana društvenih mreža u Turskoj izazvala je brojne reakcije, kako domaće tako i međunarodne javnosti. Fejzić kaže da je neprijatno iznenađen objavljivanjem snimka sa sjednice Vijeća bezbjednosti Turske.

„Imamo sada situaciju kada se ograničava internet, a u svijetu se to tumači kao ugrožavanje slobode. Ali, moramo znati da je to sve privremenog karaktera. Činjenica je da Erdogan sve vrijeme, a posebno sada, u izbornom procesu ima dosta prepreka, kako iznutra tako i sa strane. S druge strane, imamo slučaj prisluškivanja i objavljivanja snimka sa sjednice Vijeća bezbjednosti. E, sad je još teže kada vam to dođe od vaših ljudi. Mislim da će se sve ovo završiti i da će kasnije dobiti sudski epilog. Niko nije doprinio razvoju demokratije u Turskoj kao Erdogan. Upotreba interneta je utrostručena za vrijeme vladavine Erdogana. Ono što je on ponudio manjinama za svaku je pohvalu. I na osnovu svih svojih postupaka i djela, mislim da je on najveći demokrata u istoriji nove Turske“, mišljenja je reis Fejzić.

Tokom nedavnog boravka u Turskoj Fejzić se kratko susreo i sa premijerom Erdoganom. Kaže kako očekuje njegov dolazak u Crnu Goru u aprilu.

„Prilikom mog boravka u Turskoj, kada sam bio na skupu koji je organizovala IZ Turske, sreo sam se sa premijerom Erdoganom. Upoznao sam ga sa stanjem Muslimana u Crnoj Gori. On je rekao da će doći na otvaranje Islamskog centra u Baru, krajem aprila“, kaže Fejzić.

Reis Islamske zajednice Crne Gore kaže i kako je ponosan na činjenicu da u Crnoj Gori postoje 124 džamije.

„Prije 100 godina smo imali više džamija nego danas. Imamo potrebu za izgradnju još 10 džamija. Međutim, nekome to kao da smeta. Optužbe da džamija koju želimo izgraditi u Rožajama ne posjeduje građevinsku dozvolu je naručena“, kazao je Fejzić u razgovoru za Anadoliju.

Anadolija; CdM, Portalanalitika.

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.