23.4.2024 9:12
Breaking News

Gaziantep Turski grad koji je svojim napretkom iznenadio svijet

Gradovi koji su zabilježili veći ekonomski napredak u odnosu na konkurentnost u svijetu i razvoj njihovim zemalja našli su se pod lupom.

 Svjetska banka, pored Turske,  istražuje uspjeh sedam gradova iz Kanade, Kine i Indije koji su ostvarili značajan ekonomski razvoj.

 Can Selcuki iz Svjetske banke i stručnjak za Centralnu Aziju izjavio je da pokušavaju utvrditi priču uspjeha gradova koji su zabilježili ekonomski napredak. “U tom kontekstu, odlučili smo ustanoviti profil priče uspjeha Gaziantepa, vodećeg među gradovima u Istočnoj Evropi i Centralnoj Aziji koje Svjetska banka analizira”, pojasnio je Selcuki.
U Gaziantep, koji se među 750 gradova plasirao u prvih sedam, stigli su stručnjaci Svjetske banke i obavljaju razgovore sa predstavnicima različitih dijelova društva.
Stručnjaci govore da se u uspjehu Gaziantepa posebno ističu dvije karakteristike,  poduzetnički duh i sposobnost da budu zajedno.
Selcuki je kazao da će kao primjer zemljama u razvoju biti pripremljen katalog, dodajući: “Gradovi će biti navedeni kao primjer drugim gradovima u njihovim zemljama. Gaziantep će se naći u tom katalogu i, u slučaju potrebe, poslužit će kao primjer drugim gradovima”.
TRT bosanski
(TRT Haber)

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.