14.4.2024 9:12
Breaking News

Jaka ekonomija je među najvećim prioritetima turske vlade

Turskom parlamentu je u ponedjeljak predstavljen program 62. sastava Vlade Republike Turske, pod vodstvom premijera Ahmeta Davutglua.
Ekonomija će, nakon demokratizacije, biti jedan od vrhovnih prioriteta Davutogluove vlade. Ekonomski program je pripremljen specifično za postizanje stope inflacije od 5 posto, prema ciljevima Centralne banke Turske i uspostavu promjenjivog kursa razmjene valuta u zemlji.
Statistička agencija izvještava da je stopa inflacije u Turskoj u laganom porastu, sa 9,32 posto u junu na 9,16 posto u avgustom, uglavnom zbog rasta cijena hrane.
Glavni principi predstavljenog ekonomskog programa su transparentna, trajna, doslijedna i predvidiva ekonomska politika, obzirom da će Centralna banka biti nezavisna u donošenju odluka kojima je cilj stabilizacija cijena.
Bivši turski premijer Erdogan i drugi vladini zvaničnici su u bliskoj prošlosti često kritikovali Centralnu banku zbog održavanja visokih kamatnih stopa, što je po njima bio ograničavajući faktor za ekonomski rast.
AK Parti planira na 100. godišnjicu od osnivanja Republike Turske povećati nacionalni dohodak po glavi stanovnika na 25 hiljada dolara, a ukupne nacionalne prihode na dva triliona dolara. Vlada planira pružiti podršku shemama individualnog penzionisanja i za te svrhe će potpomoći državne zajmodavce poput Ziraat Bank i Vakifbank.
U vladinom programu su i težnje da se dovrši projekat pretvaranja Istanbula u međunarodni finansijski centar i do 2023. godine staviti njegovo ime na listu deset najvažnijih finansijskih centara u svijetu.
Posebna pažnja će se posvetiti trenutnom deficitu državnog računa, kroz povećan udio obnovljivih izvora energije i izgradnju nuklearnih elektrana. Očekuje se da će se 2014. godine deficit državnog računa smanjiti za 6 posto od iznosa GDP-a Turske.
Vlada namjerava svesti stopu nezaposlenosti na 5 procenata kroz jačanje odnosa između obrazovnog sektora i poslodavaca i kroz razvoj osiguranja socijalnih primanja. Podaci turske statističke agencije pokazuju da je nezaposlenost u maju mjesecu iznosila 8,8 posto, što je stalni pad četvrti mjesec zaredom.
Ujedinjavanje i sklapanje ugovora o radu u skladu sa evropskim normama biće izvršeno na osnovu standarda koje je postavila Međunarodna organizacija rada (ILO).
Nuklearne elektrane će biti izgrađene u Mersinu i Sinopu, a uz njih i termoelektrane visokog kapaciteta, kako bi se iskoristile domaće rezerve uglja i time smanjila zavisnost Turske o inostranim energetskim resursima.
Vlada planira povećati flotu državne aviokompanije na 750 aviona, što će omogućiti prevoz do 400 miliona putnika.
Vanjskotrgovinski deficit Turske je u padu sedmi mjesec zaredom, prema podacima Turkstata. Razlog tome su drastične promjene kamatnih stopa u Centralnoj banci Turske, kako bi se spriječila ozbiljnija devalvacija turske lire.
(AA)

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.