21.4.2024 14:24
Breaking News

Globalni humanitarni izvještaj: Turska je najveći humanitarni donator

Ukupna humanitarna pomoć prošle godine u svijetu iznosila je 27,4 milijarde dolara, a Turska je sama osigurala skoro trećinu te pomoći. Ta zemlja je ujedno i zemlja koja je zbrinula rekordnih 3,5 miliona sirijskih izbjeglica.

LONDON – Prema Globalnom humanitarnom izvještaju Republika Turska je prošlogodišnji rekorder po ostvarenoj humanitarnoj pomoći u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o izvještaju kojeg svake godine objavljuje Organizacija razvojnih inicijativa sa sjedištem u Velikoj Britaniji.
Ukupna humanitarna pomoć prošle godine u svijetu iznosila je 27,4 milijarde dolara, a Turska je sama osigurala skoro trećinu te pomoći. Ta zemlja je ujedno i zemlja koja je zbrinula rekordnih 3,5 miliona sirijskih izbjeglica.

Turska je prošle godine za humanitarnu pomoć izdvojila 8,07 milijardi dolara, a iza nje kao najdarežljivija nacija je SAD sa izdvojenih 6,68 milijardi dolara.

Daleko iza njih su Njemačka i Velika Britanija koje su izdvojile 2,99, odnosno 2,52 milijarde dolara. Institucije evropske unije su za humanitarnu pomoć izdvojile 2,24 milijarde dolara.

U Izvještaju se dalje navodi da je Republika Turska daleko najdarežljivija nacija i kada se izdvojena sredstva uporede s nacionalnim dohotkom jer je 0.85 prošlogodišnjeg turskog nacionalnog dohotka utrošeno u humanitarnu pomoć.

Daleko iza nje su Norveška i Luksemburg koje su prošle godine za humanitarnu pomoć izdvojile po 0,17 posto nacionalnih dohodaka.

SAD je na toj listi zauzeo 19. mjesto sa 0,04 posto izdvojenog nacionalnih dohotka za humanitarnu pomoć.
Također se u izvještaju navodi da u 134 zemlje svijeta ima 201 milion ljudi koji su ovisni o humanitarnoj pomoći. Najizraženiji problemi su u kriznim zemljama Siriji i Jemenu.

Skoro 60 posto od ukupne prošlogodišnje humanitarne pomoći distribuirano je u deset zemalja. Sirija je zemlja koja je primila 14 posto od ukupne svjetske pomoći. Sirija je tako petu godinu zaredom rekorder po primljenoj pomoći, a Jemen je na drugom mjestu sa osam posto.

AA

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.