24.9.2023 12:56
Breaking News

Godišnjica bitke na Čanakkale-Galipolju

Galipoljsko poluostrvo, poznatije kao Galipolje, nalazi se u oblasti Mramornog mora na teritoriji grada Čanakkale. 1973.godine proglašeno je za Nacionalni park.

Nacionalni park obuhvata i prostor sa koga se izdižu spomenici podignuti u čast više od 250 000 turskih vojnika stradalih u borbi za oslobođenje tokom Prvog svjetskog rata kao i prostor na kome je sahranjeno više od 250 000 engleskih, francuskih, australijskih i vojnika sa Novog Zelanda šaljući na taj način cijelom svijetu poruku o značaju mira. U sklopu istorijskog nacionalnog parka Galipolje nalazi se 56 spomenika turskim palim borcima kao i 35 grobnica stranih vojnika.

Spomenik palim borcima na Čanakkaleu nalazi se na brdu Hisarlik, koje se uzdiže iza zaljeva Morto na kraju poluostrva Galipolje. Podignut je u znak sjećanja na sve šehide u ratovima kod Čanakkalea. Spomenik visine 41,70 cm uzdiže se na četiri stuba na površini od 625 kvadratnih metara.

Na samom ulazu sa desne strane groblja nalaze se ispisane riječi koje je 1934.godine Mustafa Kemal Ataturk uputio stranim vojnicima:

“Majke, vi koje iz daleka šaljete svoje sinove! Obrišite vaše suze. Vaša djeca su u našim njedrima. Spokojna su i počivaće u miru. Nakon što su izgubila svoje živote u ovoj zemlji, postala su naša djeca.” 🇹🇷

Yunus Emre Enstitüsü
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı

Check Also

Novosti iz Acibadema

forMRIdian donosi jasne prednosti svim pacijentima oboljelim od raka prostate Acıbadem, predstavlja vodeću zdravstvenu grupaciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.