03.3.2024 20:51
Ankara Atakule
Ankara Atakule

Gradovi Turske: Ankara

Glavni grad Turske, nalazi se u njenom centralno-kontinetalnom dijelu u `srcu Andolije` kako to sa ponosom ističu stanovnici ovog grada. Prostire se na površini od 30.715 km² a broj stanovnika prelazi 5 miliona. Istorija Ankare i njene okoline datira još od civilizacije Hata iz bronzanog doba. Dvije hiljade godina prije Isusa, Hetiti su postali dominantna sila regiona, a zatim su uslijedili Firgijci, Lidijci i Persijanci. U 3. vijeku p.n.e. keltski narod poznat kao Galaćani proglasili su Ankaru za svoj glavni grad. Naziv Ankara potiče od riječi ‘Ankira’, što znači ‘sidro’. Ankara je postala značajna pod vođstvom Ataturka tokom nacionalnog pokreta otpora koji je uslijedio nakon Prvog svjetskog rata .

Anıtkabir Ankara
Anıtkabir Ankara

Proglašena je glavnim gradom nove Turske republike 13. oktobra 1923.godine kada je Nacionalnim ratom za nezavisnost Turska oslobođena strane okupacije. U čast Ataturku podignut je mauzolej u jednom od najljepših djelova ovog grada, završen je 1953. godine, sinteza je antičkih i modernih arhitektonskih tema, i dokaz je elegancije i snage turske arhitekture. Ankara je veoma živ grad sa mnogim izabranim baletskim, pozorišnim, operskim i folklornim predstavama. Naročito je poznat Gradski Filharmonijski orkestar, koji uvijek svira pred prepunim auditorijumom. Ankara je grad kulture, svake godine se održi niz festivala koji svjedoče o bogastvu ovih krajeva od njih se izdvajaju : Ankara filmski festival, Ankara internacionalni festival muzike, festival teatra i festival džeza.

Ankara je dom jednoj endemskoj vrsti mačke Turska Angora u narodu poznata kao Ankara kedisi, jedno oko ove mačke je plave boje a drugo zelene.Grad uspjeha i najsigurniji grad u državi postaje dom sve većem broju mladih turaka koji dolaze baš tu da započnu karijeru i osnuju porodicu. Danas se Ankara diči sa velikim brojem modernih zdanja, sjedište je mnogih svjetskih korporacija, ipak njeno najveće bogastvo su njeni univerziteti prestižni ne samo u Turskoj nego i u čitavom svijetu. 16 univerziteta koliko ih ima u Ankari simbol su snage i veličine ovog grada a to su :Altin Koza Univerzitet, Ankara Univerzitet, Atılım Univerzitet, Başkent Univerzitet, Bilkent Univerzitet, Çankaya Univerzitet, Gazi Univerzitet, Hacettepe Univerzitet, Gülhane Vojno-medicinska Akademija, Turska Vojna Akademija, Turska Narodna Policijska Akademija, Middle East Tehnički Univerzitet, TOBB Univerzitet za Ekonomiju i Tehnologiju, Turgut Özal Univerzitet, Ufuk Univerzitet i Yıldırım Beyazıt Univerzitet. Sam broj univerziteta je zaslužan da ovaj grad nosi titulu studentskog grada.

 

Alija Kujović

Ankara

Check Also

Turska lansirala svog prvog astronauta u svemir

Turkiye ulazi u historiju svemira lansiranjem svog prvog astronauta Turski poduhvat u kozmičko istraživanje s …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.