20.7.2024 14:23
Breaking News

Gradovi Turske: Izmir

 

Izmir je metropola na obali  Egejskog mora na zapadu Turske, dom Artemidinog hrama, jednog od sedam čuda antičkog svijeta. To je grad koji je uspio da se modernizuje, pri tome održavši arheološko i istorijsko blago.

Jedna je od najvećih luka i treći po veličini grad u ovoj maloazijskoj državi, sa oko 3.600.000 stanovnika. Ranije je ovaj grad bio poznat pod nazivom Smirna. Izmir je grad koji je osnovan oko 3000. godine prije nove ere od strane jednog grčkog plemena, a pao je u ruke drevnih helenskih plemena pre 1000. godine prije nove ere.

Izmirski zaliv se dijeli na stari i novi dio grada. Zapadni dio grada je pravi evropski, stanovništvo je obučeno evropski, sve je čisto i blistavo. Drugi, istočni dio, pravi je orijentalni, a na ulicama se pored savremenih automobila mogu vidjeti i konjske zaprege, fijakeri i silni minareti. Grad izlazi na Egejsko more i to je druga po veličini luka u Turskoj, odmah poslije Istanbula. Grad Izmir je sastavljen iz nekoliko distrikta. Od njih, distrikt Konak otprilike odgovara istorijskom gradu Izmiru, a površina ovog distrikta je odgovarala površini opstine Izmir (İzmir Belediyesi) sve do 1984. godine. Od tada, Konak je naziv za centralni distrikt koji je i dalje jezgra grada.

Osnivanjem Opštine šireg područja Izmira (İzmir Büyükşehir Belediyesi), grad Izmir je postao metropola koja se sastoji 11 metropolskih distrikta: BalçovaBayraklıBornovaBucaÇiğliGaziemirGüzelbahçeKarabağlarKarşıyakaKonak i Narlıdere. Gotovo svako od ovih naselja su ranija središta distrikta ili naselja koja imaju svoje osobine, a proces pripajanja okolnih naselja opštini Izmir traje i danas.  U Izmiru se nalaze lječilišta sa termalnim vodama i duboko plavo more sa plažama. Grad se nalazi na početku uskog i dugog zaliva. Kao aktivan i kosmopolitski grad zauzima značajno mjesto u kulturnom životu Turske.

Danas, Izmir kao edukativni centar zauzima poziciju na drugom mjestu u Turskoj. U njemu se nalazi devet univerziteta. Pet privatnih : Gediz University, İzmir University, Izmir University of Economics, Sifa University, Yaşar University i četiri drzavna univerziteta : Dokuz Eylül University, Ege University, Izmir Institute of Technology, Izmir Katip Celebi University. Danas je život u Izmiru najbolji u Turskoj i ovaj grad se nalazi na šestom mjestu u svijetu po komforu za zivot.

Armin Spahić

Gediz University Izmir

 

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.