20.7.2024 15:48
Breaking News

Inauguracija reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata ef. Fejzića-menšuru uručio Ali Erbaš

Podgorica: Inaugurisan reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić

Na ceremoniji kojoj su prisustvovali poglavari islamskih zajednica regije i Turkiye, Rifatu ef. Fejziću je menšuru, dokument kojim se potvrđuje njegovo imenovanje, uručio predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turkiye Ali Erbaš

 

Podgorica: Inaugurisan reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić

Podgorica

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić, inaugurisan je na svečanosti u Osmanagića džamiji u Podgorici, javlja Anadolu Agency (AA).

Na ceremoniji kojoj su prisustvovali poglavari islamskih zajednica regije i Turkiye, Fejziću je dodijeljena menšura, dokument kojim se potvrđuje njegovo imenovanje.

Fejziću je menšuru, šerijatsko-pravno ovlaštenje da može valjano vršiti dužnost prvaka muslimana u Crnoj Gori, uručio predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turkiye Ali Erbaš.

Svečanom činu uručenja menšure prisustvovali su predstavnici islamskih zajednica i mešihata iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Turkiye, Slovenije, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Takođe, prisutni su bili i ambasadorka Turkiye u Crnoj Gori Songul Ozan, kao i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Ervin Ibrahimović.

Fejzić je, nakon što mu je dodijeljena menšura, poručio da će se “preuzimajući emanet upravljanja Islamskom zajednicom, kao i do sada, oslanjati na Alahovu pomoć”.

“Upravljanje Islamskom zajednicom u Crnoj Gori, koliko je velika čast, toliko je i veliki emanet. Obaveza Islamske zajednice u Crnoj Gori je da doprinosi međusobnom uvažavanju i razumijevanju. Trudićemo se da razumijemo druge i drugačije, kako bi drugi razumjeli nas. Jedinstvo je ključ u našim različitostima. Želimo da iza nas ostanu dobra djela i dobri počeci, kojih će se naši potomci sjećati. Neka Islamska zajednica bude od haira i koristi zajednici, vjernicima i državi Crnoj Gori“, kazao je Fejzić.

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turkiye Ali Erbaš kazao je u svom govoru da “udruživanjem snaga i jačanjem veza, islamska društva mogu ponuditi rješenja za probleme koji su prisutni u svijetu”.

“Gospodar nam poručuje: ‘Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne učestvujte u grijesima.’ Imamo veliku odgovornost u ovom trenutku. Posebno se trebamo kloniti svih vrsta aktivnosti koje će štetiti bratskim odnosima. Moramo biti svjesni bratske veze među nama i u tom smislu trebamo graditi vjersku službu“, kazao je Erbaš.

On je čestitao Fejziću reizbor na mjesto reisa IZ-a u Crnoj Gori.

„Siguran sam da će ovom ummetu, narodu i državi donijeti svako dobro“, istakao je Erbaš.

Rifat ef. Fejzić u novembru prošle godine ponovo je izabran za reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, na Izbornoj skupštini Posebnog izbornog tijela za izbor reisa održanoj u Podgorici.

Kao kandidat dvanaest medžlisa i jedini kandidat za reisa, Rifat ef. Fejzić tajnim glasanjem dobio je tada 45 glasova od 47 prisutnih članova izbornog tijela koje čine članovi Sabora, Mešihata i Islamskog vijeća Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Rifat Fejzić funkciju reisa obavlja od 2003. godine. Završio je islamski fakultet Univerziteta “Dokuz Eylul” u Izmiru. Govori turski jezik.

AA

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.