25.5.2024 3:35
Breaking News

Indeks Istanbulske berze zabilježio najveći porast u posljednjih 47 mjeseci

Analitičari navode kako procjene stranih investicijskih banaka da je turska lira jeftina pozitivno djeluju na domaći trzišni udio

ISTANBUL (AA) – Indeks Istanbulske berze BIST 100 porastao je za 0,67 posto, te je sa 92.651,70 poena započeo dan najvišim stepenom u posljednjih 47 mjeseci, javlja Anadolu Agency (AA).

Indeks Istanbulske berze BIST 100 zabilježio je najveći porast od 22. maja 2013. godine na ovamo, a bankarski indeks povećan je za 0,86 posto.

Kada su u pitanju sektorski indeksi, najveći porast zabilježio je industrijski indeks osnovnih metala sa 1,96 procenata, a najveći pad imao je indeks sportskog sektora od 1,72.

Analitičari navode kako procjene stranih investicijskih banaka da je turska lira jeftina pozitivno djeluju na domaći trzišni udio, što bi značilo da će domaći i strani investitori bit i dalje zainteresovani za ulaganja.

Vrijednost američkog dolara naspram turske lire prvog dana ove sedmice, odnosno dan nakon referenduma u Turskoj, zabilježeila je pad i iznosila 3,6250 što je za 1,95 procenata manje u odnosu vrijednosti dolara naspram lire prethodnog dana.

Analitičari smatraju da bi ovakav trend mogao biti nastavljen budući da slijede važne promjene u smislu strateškog političkog upravljanja.

AA

Check Also

Novosti iz Acibadema

Acıbadem: Pravo odredište za liječenje djece s neurološkim poremećajima Neurohirurgija prepuna je izazova i zahtijeva …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.