17.4.2024 23:22
Breaking News

Investicije dokaz da će Crna Gora i Turska jačati saradnju

Nivo investicija privrednih subjekata iz Republike Turske, kao i one koje su u fazi razvoja i pregovora, dokazuju da će se saradnja ove zemlje i Crne Gore samo unaprjeđivati u narednom periodu, ocijenili su tokom Transportnog Foruma u Istanbulu ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović i njegov turski kolega Binali Jildirm.

“Odnosi dvije zemlje ocijenjeni su izvanrednima bez prepreka u saradnji, i predstavljaju najbolji podsticaj i preporuku za dalje snaženje partnerstva”, saopšteno je iz ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Brajović se osvrnuo na uspješne projekte Republike Turske u Crnoj Gori, te potencijalne investitore zainteresovane za dalja ulaganja koja su ohrabrile i podržale dvije vlade. Podsjećajući na ponude  turskog konzorcijuma Dogus-Gulsan i tursko-američkog konzorcijuma Enka-Bechtel za prioritetnu dionicu autoputa Bar-Boljare, ministar je pomenuo  ranije interesovanje Dogus Holdinga za razvoj marina u Crnoj Gori, zatim Limaka u domenu vazdušnog saobraćaja, Global Ports-a za Kontejnerski terminal i generalne terete Luke Bar, kao i Turkish Airlines-a za saradnju sa crnogorskom avio kompanijom.

Ministar Jildirmi je, konstatujući da dvije zemlje bilježe uspon u saradnji u svim oblastima, izrazio spremnost za njeno dalje snaženje.

Ocijenio je da saradnja Turske i Crne Gore uz kontinuirano sadržajne političke kontakte može samo rasti, te naglasio da njegova zemlja stoji na raspolaganju za ispunjavanje takve vizije.

Na kraju sastanka, ministar Brajović je pozvao kolegu Jildirmi-a da posjeti Crnu Goru.

Na marginama Foruma Brajović je imao više bilateralnih sastanaka. Sa kolegama iz Makedonije i Kosova, Milem Janakieskijem i Fehmijem Mujotom, razgovarao je o daljim modalitetima unaprjeđenja regionalne saradnje.

Brajović je tokom boravka u Istanbulu, na poziv čelnih ljudi Global Ports-a posjetio njeno sjedište i u razgovoru sa rukovodstvom kompanije upoznao njihov istorijat, aktivnosti i planove na unutrašnjem i međunarodnom planu.

Predstavnici Global Ports-a prezentovali su ministru viđenje i strategiju razvoja kompanije Kontejnerski terminal i generalni tereti, za čiju privatizaciju su u toku zavrsni pregovori sa Vladom Crne Gore.

cdm.me

 

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.