14.7.2024 2:31
Breaking News

ISPUNJEN SAN PREDAKA: U Istanbulu prva podvodna željeznička linija koja spaja dva kontinenta

Tunel, koji je dobio ime Marmarej i gradio se devet godina, dugačak je 13 kilometara i nalazi se 60 metara ispod Bosforskog moreuza.

Turska je danas u Istanbulu otvorila prvu podvodnu željezničku liniju između dva kontinenta, čime je povezala Evropu i Aziju i omogućila premijeru Tajipu Erdoganu da ispuni želju koju su prije više od jednog vijeka imali otomanski sultani.

„Danas ispunjavamo snove od prije 150 godina, ujedinjavajući dva kontinenta i ljude sa ova dva kontinenta“, kazao je Erdogan na otvaranju, koje se podudara sa 90. godišnjicom osnivanja moderne Republike Turske.

Tunel, koji je dobio ime Marmarej i gradio se devet godina, dugačak je 13 kilometara i nalazi se 60 metara ispod Bosforskog moreuza.

Tunel od 5,5 milijardi lira (2 milijarde eura) jedan je od Erdoganovih „mega projekata“, serije graditeljskih poduhvata koji su osmišljeni kako bi se promijenilo lice Turske, naveo je Rojters.

Među njima je 50 kilometara širok kanal koji bi bio rival Sueckom, aerodrom koji bi bio najprometniji na svijetu i velika džamija na vrhu jednog istanbulskog brda. Počela je i izgradnja trećeg mosta preko Bosfora, zbog koje je već uništeno milion stabala. Pregovara se i o gradnji stanica za atomsku energiju.

Ovi planovi su razljutili Erdoganove protivnike koji ih nazivaju „faraonskim projektima“ i simptomom njegove autoritarne vladavine ali i upozoravaju na prirodne katastorofe koje bi mogle zadesiti ovo trusno područje.

Erdogan ističe da njegovi planovi ispunjavaju potrebe sve brojnijeg i imućnijeg stanovništva.

„Drumovi su civilizacija“, kazao je prošle sedmice. „Naše vrijednosti ne prepoznaju prepreke u izgradnji puteva. Ako je džamija na mjestu gdje bi trebalo da bude izgrađen put, mi ćemo srušiti džamiju i izgraditi je negdje drugo“.

Erdogan je Marmarej nazvao projektom vijeka.

Plan za izgradnju željezničkog tunela ispod Bosfora datira još od 1891, kada je sultan Abdulhamid, kojeg Erdogan često citira, angažovao francuske inženjere da naprave nacrt podvodnog tunela koji nikada nije izgrađen.

Projekat Marmarej uradila je jedna japanska kompanija, a i dobar dio sredstava za isti stigao je iz te zemlje.

„Japan i Turska su dva krila Azije. Zamislimo brzi voz koji kreće iz Tokija, prolazi kroz Istanbul i stiže u London“, kazao je japanski premijer Šinzo Abe, koji je prisustvovao otvaranju.

Vijesti

Check Also

Novosti iz Acibadema

Zdravlje kičme i nove terapije u liječenju skolioze Kičma je centralni potporni dio sistema leđne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.