19.4.2024 23:48
Breaking News

Turska slavi 90.godina postojanja Republike

Pobjeda u nacionalnoj borbi koju je predvodio veliki vođa Mustafa Kemal Ataturk i  volja turskog naroda za nezavisnošću i samoupravljanjem, prije tačno 90 godina krunisana je proglašenjem Republike.

Prva adresa proslava povodom 29. oktobra- Dana Republike u glavnom gradu Turske Ankari bio je Anitkabir. Delegacija državnika Turske na čelu sa predsjednikom Abdullahom Gulom položila je cvijeće na Ataturkov mauzolej i minutom šutnje odala je poštovanje.  Predsjednik Gul je nakon toga potpisao Knjigu sjećanja. ” Ponosni smo jer je danas Turska, zahvaljujući ostvarenjima Republike koja se bliži ispunjenju jednog stoljeća, postala zemlja koja napreduje na svakom planu i atraktivan globalni centar. Ponosimo se slavnom uspjehu naše Republike, odlučno se brinemo o amanetu, uporno i odano radimo kako bi sa novim potezima naša postignuća podigli na još veći nivo”, napisao je turski predsjednik Abdullah Gul.
U narednim satima predsjednik Gul će primiti čestitke u palati Čankaja. Proslave povodom Dana Republike nastaviće se u Kulturnom centru Ataturk. Predsjednik Abdullah Gul i prva dama Turske Hayrunnisa Gul u večernjim satima će ugostiti zvanice na prijemu povodom 29.oktobra, Dana Republike.

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.