24.9.2023 9:19
Breaking News

Turska slavi 90.godina postojanja Republike

Pobjeda u nacionalnoj borbi koju je predvodio veliki vođa Mustafa Kemal Ataturk i  volja turskog naroda za nezavisnošću i samoupravljanjem, prije tačno 90 godina krunisana je proglašenjem Republike.

Prva adresa proslava povodom 29. oktobra- Dana Republike u glavnom gradu Turske Ankari bio je Anitkabir. Delegacija državnika Turske na čelu sa predsjednikom Abdullahom Gulom položila je cvijeće na Ataturkov mauzolej i minutom šutnje odala je poštovanje.  Predsjednik Gul je nakon toga potpisao Knjigu sjećanja. ” Ponosni smo jer je danas Turska, zahvaljujući ostvarenjima Republike koja se bliži ispunjenju jednog stoljeća, postala zemlja koja napreduje na svakom planu i atraktivan globalni centar. Ponosimo se slavnom uspjehu naše Republike, odlučno se brinemo o amanetu, uporno i odano radimo kako bi sa novim potezima naša postignuća podigli na još veći nivo”, napisao je turski predsjednik Abdullah Gul.
U narednim satima predsjednik Gul će primiti čestitke u palati Čankaja. Proslave povodom Dana Republike nastaviće se u Kulturnom centru Ataturk. Predsjednik Abdullah Gul i prva dama Turske Hayrunnisa Gul u večernjim satima će ugostiti zvanice na prijemu povodom 29.oktobra, Dana Republike.

Check Also

Novosti iz Acibadema

forMRIdian donosi jasne prednosti svim pacijentima oboljelim od raka prostate Acıbadem, predstavlja vodeću zdravstvenu grupaciju …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.