17.4.2024 23:30
Breaking News

Istanbul bi mogao postati medjunarodni finansijski centar

Turska je uvijek bila stabilna zemlja u pogledu oporezivanja i zakonika o poslovanju, kazao je Nikos Statopulos iz globalnog investicijskog giganta BC Partners.
Govoreći na forumu “Istanbul: Regionalno središte, globalni akter” koji je u New Yorku organizovala Borsa Istanbul, Statopulos je dodao: “Turska je veoma atraktivna zemlja po makro i mikroekonomskim podacima.” Cilj foruma u New Yorku je predstavljanje Istanbula kao potencijalnog finansijskog centra međunarodnoj javnosti.
Statopulos je pojasnio da je njegova kompanija jako zadovoljna ulaganjima u lanac supermarketa “Migros” u Turskoj, još od prvih transakcija, obavljenih 2008. godine. U posljednjih nekoliko godina je povećan i broj prodavnica i broj radnika.
Generalni direktor Berze u Istanbulu (Borsa Istanbul) – Ibrahim Turan , govorio je o napretku koji je tursko tržište dionicama napravilo od osnivanja, pa do danas, kao neprofitna javna institucija.
Naglašavajući važnost berze u Istanbulu u podršci malim i srednjim preduzećima u Turskoj, Turan je kazao: “Mala i srednja preduzeća ne mogu lahko pristupiti stranim finansijskim sredstvima, pa je jedini način da to postignu putem tržišta kapitala. Uspostavili smo sistem za ovu vrstu preduzeća tako da je svakom od njih sada jednostavno integrirati se u taj sistem.”
Charles R. Johnston, generalni direktor kompanije Citigroup i potpredsjednik njenog odjela za odnose sa međunarodnim vladama, priznao je da Istanbul ima potencijal da postane međunarodni finansijski centar. “Istanbul je savršena lokacija,” kazao je Johnston.
Meyer “Sandy” Frucher, potpredsjednik NASDAQ OMX Group, pohvalio je Borsa Istanbul zbog najnovije tehnologije i kvalitetnog osoblja, rekavši: “Mislim da će nastojanja trenutnog sastava vlade na razvijanju Istanbula ka statusu finansijskog centra biti nastavljena na veoma stabilinim nogama i biti ostvarena za vladavine nekih budućih uprava.”
(AA)

Check Also

Ambasada Turkiye u Crnoj Gori priredila svečani iftar, prisustvovali najviši državni zvaničnici

Svima vam čestitam mjesec ramazan. Danas smo se okupili sa dragim gostima i ovo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.